0

М ентата е лесна за отглеждане растение – независимо дали е на открито или на закрито. Когато я отглеждате в дома си, има няколко неща, които трябва да вземете предвид. Първото от тях са изискванията към светлината. Ментата толерира шарена сянка, когато я отглеждаме на открито. Но на закрито трябва да получава достатъчно количество слънчева светлина, за да расте добре. Изберете слънчево място, което получава поне 4 часа директна слънчева светлина на ден. Изисквания към почвата.

Ментата расте най-добре в лека почва с pH от 6 до 7. Почвата също така трябва да се дренира добре, но да задържа влагата. Ментата обича вода. Изключително важно е да поддържате почвата влажна, но не прекалено мокра. Изберете саксия с дупки за дренаж, за да предотвратите подгизването. Добавете тънък слой мулч на повърхността на почвата, за да намалите изпаряването на водата.

Както останалите билки, ментата не се нуждае от много наторяване. Всъщност, твърде честото подхранване може да доведе до по-слаб аромат на растителната маса. Ако смятате, че вашето растение се нуждае от наторяване, използвайте много разреден компостен чай или рибена емулсия. В случай, че прекалите с подхранването, поставете саксията под струя вода за няколко минути. Най-простият начин да размножите ментата на закрито е да вземете няколко резници от съществуващо растение. Използвайте такива, които са с дължина над 10 сантиметра и имат нов растеж накрая. Изрежете точно там, където разклоненията се свързват със стъблото. Поставете резниците в чаша вода и я сложете на място с непряка слънчева светлина. В рамките на две седмици ще пуснат коренчета.

Редовната резитба помага за оформянето на растението.,  

 Редовната резитба помага за оформянето на растението.,  
PIXABAY

Друг начин да размножите ментата е чрез разделяне. Корените на тази билка растат много близо до повърхността на почвата. Затова е много лесно да изровите съществуващо растение и чрез разделяне на коренищата да получите ново. След разделяне измийте новото растение под чешмата, като обърнете специално внимание на корените. Накиснете растението за 20 минути в сапунена вода, преди да го засадите в свежа почвена смеска.

Третият начин за размножаване е чрез посяване на семена. Това е по-голямо предизвикателство от предните два метода, но не е невъзможно да се направи. Ментата има слаба степен на покълване, а хибридите обикновено се различават от прототипа. Засейте семената в смеска на дълбочина около сантиметър. Напръскайте със спрей и поставете на слънчево място. Поддържайте почвата леко влажна, като напръсквате със спрей веднъж на два дни. След няколко седмици семената ще покълнят, но ще бъдат много крехки. Продължавате да поливате. Разсадът трябва да заякне, преди да го прехвърлите в друг съд.

PIXABAY

Как да правим резитбата?

Започнете реколтирането, когато растението стане с височина около 10 сантиметра. Редовната резитба спомага растението да запази добрата си форма и да дава богата листна маса. По-младите издънки са с по-силен аромат спрямо старите и вдървесени. Режете на около два сантиметра и половина над почвата.