0

М едът е една от най-трайните храни – можете да съхранявате буркана с мед в продължение на години.

За да добиете представа колко е ценен медът, си представете, че пчела работничка може да произведе едва 1/12 чаена лъжичка през целия си живот, пише Рурълспраут.

От тази гледна точка за един буркан е необходимо да работи цял кошер. Това са приблизително 1152 пчели.

Влага

Едно от нещата, които трябва да знаете за правилното съхранение на меда, е, че той е хигроскопичен. Това означава, че има способност да абсорбира влагата точно като захарта и солта.

За да държите влагата далеч, трябва да го съхранявате в буркан с добре прилепващ капак. В стъклен буркан медът няма да губи от водното си съдържание, няма да загуби и своя аромат, текстура и вкус.

За кратко време можете да съхранявате меда и в специално предназначени за храна пластмасови съдове. Но в по-дългосрочен план има опасност в него да постъпят вредни химикали от пластмасата. Затова медът се разваля, ако е в пластмасов съд за повече от няколко месеца.

Съхранение

Медът не бива да се съхранява в метални съдове. Той е с по-висока киселинност, с pH между 3,5 до 5,5. Ако го съхранявате в метален съд, контейнерът може да оксидира. Това означава, че тежки метали могат да се освободят в меда и да се намали неговата хранителна стойност. Желязото и стоманата са най-лошият избор, тъй като може да се и появи ръжда.

Как да разберете дали медът, който купувате, е истински или не? Медът е на трето място в света сред храните, които най-често са подправяни. Ментетата често са разредени истински мед с добавки като фруктозен сироп. Изглежда като оригинала, но е далеч от истинския продукт.

Най-лесният тест, който можете да направите у дома, е, като пуснете една чаена лъжичка мед в чаша вода. Ментето започва да се разтваря веднага, докато истинският мед пада на дъното на чашата.

Освен това оригиналният продукт с времето се захаросва. Ментето остава течно.

Условия

Много важно е правилно да съхранявате меда, за да може дълго време да го използвате. Сложете го на хладно място, далеч от директна слънчева светлина. След отваряне на буркана трябва да следите за три неща – топлина, влага и бактерия. Дръжте меда по-далеч от печката, не го слагайте и на перваза на прозореца. За да предотвратите появата на влага и бактерии, винаги използвайте чиста суха лъжица. И никога използвайте повторно ножа, ако сте намазали меда върху филия с масло.

Когато медът се захароса, това е добър знак. Той показва, че продуктът е истински и с високо качество. Но, ако искате отново да е течен, сложете буркана в купа с гореща вода. Разбъркайте, докато медът отново придобие течна консистенция.

Не слагайте буркана в микровълновата

Никога обаче не варете меда, това ще унищожи полезните ензими. Никога не загрявайте меда в пластмасов съд, защото вкусът му ще се влоши. Не слагайте меда в микровълнова фурна. По този начин значително ще влошите качеството му и хранителната му стойност.

Закупеният от магазина мед е добре да се съхранява при по-ниски температури. Ако го сложите в хладилник, може да удължите живота му. Имайте предвид обаче, че може да се захароса.

Ако видите, че качеството на меда се влошава, можете да го замразите. Той ще остане мек, но ще запазите аромата и текстурата му. Замразяването може да се извърши само веднъж.