0

Н ай-скъпото парче земя за наемане в Европейския съюз се намира в Италия, в региона Фриули-Венеция Джулия, съобщава irishexaminer.com.

Средната рента там е 1714 евро за хектар. Това е приблизително два пъти повече спрямо средната стойност за Италия, сочат данни на Евростат.

Класация

На второ място по този показател е Холандия, а на трето – Дания.

На четвърто място по величина на рентите за 2020 г. е Ирландия с 320 евро за хектар. Продажните цени на земята в северната страна пък са около 25 000 евро за хектар.

Най-малко за наемане на обработваеми площи плащат в Словакия. Там земеделските производители са плащали средно по 57 евро на хектар.

Ние

Средната цена на рентата у нас пък е била 250 евро за хектар, с което България се нарежда на 11-о място в ЕС. Най-високи у нас са били наемите на обработваема земя в Северен централен район (почти 300 евро на хектар на година), следван от Североизточна България с 275 евро, Северозападна България с 257 евро и Северна и Югоизточна България с 252 евро.

Най-евтино е било наемането на земеделска земя в Югозападна България (147 евро на хектар на година), следвана от Югозападна и Южна централна България със 154 евро на хектар и Южен централен район със 159 евро на хектар. В Югоизточна България рентата на обработваема земя излиза средно 178 евро на хектар.

Статистиката показва още, че наемът на пасища в целия ЕС без изключение е бил по-нисък от този на обработваемите площи.