0

А лелопатията е наука за това кои растения са добри съседи и кои не се понасят. Комбинацията от култури, засадени на едно място, може да има добри и лоши последствия за тях или може да действа неутрално. За успешното градинарство е много важно да познаваме ползите и вредите от взаимодействието между растенията.

ISTOCK

Класически пример за алелопатия е т.нар. Три сестри – засаждане на едно място на царевица, фасул и тиква. Ползите от това добросъседство е било открито от индианците в Америка още от времената преди Колумб. Царевицата предоставя опора на катерливия фасул. Големите листа на тиквата запазват влажността на почвата и предотвратяват развитието на плевели. Приносът на фасула пък е, че фиксира азот в почвата, което облагодетелства царевицата. Затова, ако искате да гледате тези три култури в градината си, най-добре е те да бъдат заедно, а не отделно, за да спестите място.

Класическото трио Три сестри.

 Класическото трио Три сестри.
ISTOCK

Освен с фасула и тиквата, царевицата съжителства успешно и с няколко други култури. На първо място е краставицата. В съчетание с копъра, може да се оформи ново успешно трио. Копърът привлича полезни насекоми, а краставицата засенчва почвата и по този начин я поддържа влажна. Краставицата има плитки корени, така че не притеснява царевицата. Освен това има и къс вегетационен период – 50-70 дни.

ISTOCK

Това дава възможност на царевицата да разполага с достатъчно пространство, докато дойде и нейният ред за реколтиране. Друг добър съсед на царевицата са пъпешите. Техните листа покриват земята, което поддържа почвата влажна и свободна от плевели. Добър съсед на царевицата са и туртите. Тези ароматни цветя привличат хищни насекоми, които могат да ни отърват от листните въшки. Билки като мента и мащерка също са подходящи за засаждане до царевицата.