0

П овечето видове птици не различават яйцата от своя или друг вид. Така те могат да мътят яйца и на други видове. Други птици могат да бъдат приучени да мътят, като за "урока" се използват твърди предмети (камъни, шишета и др.), затоплени до 41 градуса преди слагането им в гнездото според Синор.бг.

За успешно люпене на яйцата е необходимо на мътачките да се създадат най-добри условия в околната среда - сянка, полумрак, температура, приток на свеж въздух, да няма паразити и други животни, които да ги дразнят. Най-добри мътачки са кокошките и пуйките. След дългогодишно изкуствено люпене в инкубатори на няколко поколения кокошките губят инстинкта си към мътене, особено по-продуктивните породи и хибриди. Много малка част от тях се разклопват, други напускат гнездата преждевременно. Подходящи са кокошките от тежките породи. Те са по-едри, по-спокойни и под тях могат да се поберат повече яйца. Много стопани предпочитат като мътачки пуйките, които наричат често "живи инкубатори". Пуйките и пуяците се приучват лесно и бързо да мътят. Те могат да се принудят да измътят две-три поколения потомство, без да стават. Поставят се в гнездата или в сандъка върху 2-3 твърдо сварени яйца и се държат затворени (но да има въздух, за да не се задушат) няколко дни. Пускат се навън само за храна и вода. В някои райони на страната натъркват кожата на гърдите им с коприва или с пелин, след което пуйките стоят в гнездата по-спокойно. Срещат се пуйки, които се пристрастяват към мътенето. Те не стават от гнездата и трябва да се изваждат насила за храна и вода. След като мътачките свикнат с гнездата, сварените яйца се махат и на тяхно място се оставят пресни яйца за люпене.

Пуйките и пуяците са със силен инстинкт за мътене.

 Пуйките и пуяците са със силен инстинкт за мътене.
Фейсбук

Размерът на гнездата за люпене за кокошките е с размери 40 х 50 см, а за пуйките и гъските - 60 х 70 см. Застилат се с чиста мека слама, ситно нарязана на парчета с дължина 8-10 см. Пред гнездата се заковава летва, висока 8-10 см, за да не изпада сламата. В така защитеното гнездо се образува малък отвор, в който се поставят яйцата. Под една мътачка кокошка в зависимост от породата (едрината на тялото) могат да се поставят следният брой яйца: от кокошка - от 10 до 15, от пуйка - от 7 до 12, от гъска - 5-6, от патица - от 8 до 14; под една пуйка: от кокошка - от 15 до 25, от пуйка - от 10 до 20, от гъска - от 8 до 10, и от патица - от 15 до 20 броя.

Почти толкова еднодневни пилета от посочените видове може да води една квачка. Мътачката може да напусне гнездото, ако в него е много студено или има паразити. Яйцата се преглеждат (овоскопират) на 7-ия ден след започване на мътенето. Когато яйцата са с една големина и тегло и от една порода и гнездото е застлано с дебел пласт постеля, всички пилета се излюпват почти едновременно. Те изсъхват бързо от топлината на квачката. Ако яйцата са с различно тегло, по-ранните пилета се вземат и се поставят в топла стая да изсъхнат, като същевременно се отстраняват от гнездата остатъците от техните черупки. Изсушените пилета се връщат под мътачката. Някои мътачки не приемат отделените за дълго време пилета и ги кълват като чужди.

От всяка кокошка квачка не става.

 От всяка кокошка квачка не става.
Фейсбук

Пиленцата растат в кошарка

След излюпването малките пилета с квачка се поставят в кошарата, в която ще се отглеждат. През първите седмици храната и водата им се поставят под повдигната от земята телена шатра, където квачката и други птици да не могат да влизат. Квачките се грижат за малките пилета около 50-60 дни. Излюпените по естествен път пиленца са много по-здрави от тези от инкубатор. На последните се дава антибиотик, за да не се разболяват.