0

В ластите в Одрин засадиха маслодайна роза от България, която навремето се е отглеждала в турската северозападна провинция, но е изчезнала през вековете, съобщи „Хюриет“. Розата отново се връща в земите, където някога е била родена, каза Реджеп Гюркан, кмет на Одрин, по време на официална церемония, на която са засадени разсадите.

През 16-и век Одрин е бил известен със своите розови полета. Евлия Челеби, пътешественик, живял през 17-и век и пребродил надлъж и нашир територията на Османската империя в продължение на 40 години, отбелязва Одрин като център на розовото масло в своята „Книга на пътешествията“. През 17-и век турски заможен търговец занесъл разсади маслодайна роза в България и създал розови полета в Казанлък, където започва производството на розова вода.

Казанлъшката роза е била пренесена от Одрин

 Казанлъшката роза е била пренесена от Одрин
ХЮРИЕТ, ТЕЛЕГРАФ

След Освободителната война много турци напуснали България, носейки със себе си розови разсади. Пристигнали в съвременна Турция и засадили розови полета в Бурса, Измир, Испарта и Бурдур. По същото време обаче по неясни причини традицията да се отглеждат рози в Одрин изчезнала. През 2019 Тракийският университет за селскостопански проучвания подписва договор с Българския институт по розата и етеричномаслените култури да вземе образци от българските розови разсади, за да анализира какви са приликите с едновремешната роза на Едирне. След 2 години работа по адаптация турските власти засаждат разсади от Казанлък миналия месец. „Сигурен съм, че тези рози ще ароматизират въздуха на Одрин“, посочва кметът на официалната церемония.