0

О сигуровките на земеделците се вдигат от 1 април. Това е заложило Министерството на финансите в новия проект за бюджет за 2022 г., който се забави заради късното встъпване в длъжност на новото правителство. В момента минималният осигурителен праг, върху който земеделските стопани се осигуряват, е 420 лева. Предвижда се той да се вдигне на 710 лева, колкото ще бъде и за останалите самоосигуряващи се лице и колкото ще бъде и минималната работна заплата.

Сметките показват, че ако един земеделец се осигурява сега върху минималния праг от 420 лева, осигуровките възлизат на 27,8% върху тази сума или 116,76 лева. Ако се приеме, че прагът се вдига на 710 лева, минималната осигуровка за стопаните ще нарасне до 197,38 лева. Това е увеличение с около 80 лева. Увеличението на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани може да доведе до преустановяване на дейността на тези, които са с минимален обем на производство, е становището на Министерството на земеделието, цитирано от бТВ.

Същевременно, в дългосрочен план увеличеният принос в осигурителната система, ще доведе до по-добри условия, при които тези лица се пенсионират, подчертават от МЗХ. Мнозина специалисти предричат, че вдигането на минималния осигуритилен праг ще прати мнозина земеделци в сивия сектор и те ще престанат да се регистрират като такива. Решението обаче все още не е взето окончателно. Бюджет 2022 г. все още не е приет нито от правителството, нито от парламента и окончателните цифри в него могат да претърпят промени.