0

П рез последните години стана много популярно да отглеждаме кафеено дърво в саксия. Тези растения имат красива форма, а лъскавите им листа ги превръщат в идеална украса за интериора. Възможно е кафееното дърво да цъфти и да роди плодове на закрито, но това е доста труден и сложен процес. Затова в повечето случаи това растение се отглежда в саксия заради красивите му листа. Ако се появи цъфтеж и плодове, те са бонус, пише „Рурълспраут“.

Растението може да се стартира от семе. Вземете едно зелено кафеено зърно, накиснете го за 24 часа, след това по засейте във влажна почвена смеска или пясък. Зърното трябва да покълне в рамките на 2-4 месеца. След покълването, пресадете разсада в обогатена с компост почва за стайни растения. Поддържайте почвата влажна и често подхранвайте с течен тор. Можете да закупите зелени зърна от интернет или от специализирани градински центрове.

Кафееното дърво може да се стартира и от резници. Изберете здрави стъбла с дължина от поне 20-25 сантиметра. Премахнете всички листа с изключение на последните две на върха. Пригответе почвена смеска от равни части едър пясък и кокосови влакна. Навлажнете смеската преди да напълните саксията. Натопете края на резниците във вода, а след това във вкоренител на прах. След това направете дупки в пясъка с помощта на молив и сложете резниците вътре. Сложете етикет с датата, за да проследявате по-лесно развитието на растението. Покрийте го с пластмасов плик, за да оформите мини парник. Поливайте регулярно. Тествайте резниците, като внимателно ги изтеглите. Ако те оказват съпротива, значи са се оформили коренчета и могат да бъдат пресадени в самостоятелни саксии.

Ако имате късмет, растението може да цъфне.

 Ако имате късмет, растението може да цъфне.
ISTOCK

В естествения си хабитат кафеените дървета са подлесни растения и се чувстват отлично на шарена сянка. Подобно на другите тропически растения, те имат нужда от ярка индиректна светлина през целия ден. Идеално място за отглеждането им като стайни растения е на източен прозорец с малко директно сутрешно слънце. Това ще им предостави перфектни условия за потенциален цъфтеж. Наглеждайте обаче листата, за да ги предпазите от изгаряне.

Отглежданите в саксия кафеени растения трябва да имат осигурен отличен дренаж, за да бъдат предпазени корените от гниене. Никога не ги оставяйте накиснати във вода. Изхвърляйте водата от тарелката под саксията. По-добре ги сложете под водна струя над мивката, за да се оттече добре водата, преди да ги върнете обратно на мястото им. Поливайте добре поне веднъж седмично. Не позволявайте почвата им да изсъхне напълно между поливките, защото тези растения обичат влагата. В жегите кафееното дърво може да има нужда от по-чести поливки.

Поддържайте висока влажност на въздуха. Така ще симулирате условия като в дъждовна гора, каквито тези растения обичат и ще увеличите шансовете за цъфтеж. Растенията трябва да бъдат засадени в обогатена почвена смеска. Най-добре е да направите сами такава като комбинирате три части почва за стайни растения и една част компост. Добавете тор с бавно освобождаване. Подхранвайте с балансиран тор на всеки две седмици по време на вегетацията и веднъж месечно през зимата. Ако искате да стимулирате цъфтежа, превключете на богат на фосфор тор. Но заради условията на закрито, дори това може да се окаже недостатъчно за образуване на плодове.

ISTOCK

Правете резитба напролет

Правете резитба напролет, за да поддържате формата на растението. Осигурявайте добра циркулация на въздуха и достатъчно светлина, за да предотвратите появата на неприятели и заболявания. Отглежданото на закрито кафеено дърво има нужда от пресаждане всяка година в по-голям съд, за да се поддържа в добро здраве. При пресаждане трябва да подрежете корените. Ако обаче искате да поддържате формата на растението, можете да го окастрите и да го запазите в същия съд.