0

К онтейнери от чували пълни със смес от кокосови стърготини и торф от Финландия са хит сред хора, които отглеждат цветя, но и зеленчуци. Могат да се ползват от производители, но и от хоби земеделци.

Големината се избира в зависимост от нуждите. Такъв тип контейнери  със смес бяха показани на земеделско изложение в Турция. Оказа се, че в България също вече се използват и отглеждат в тях ягоди, люти чушки и домати. Контейнерите могат да се снабдят и с капково напояване и тогава отглеждането на зеленчукови култури става съвсем лесно.

Растенията в кокосовата почва са на няколко седмици

 Растенията в кокосовата почва са на няколко седмици
АВТОРЪТ

Производителят обясни, че са напълно екологични. Имат всички необходими хранителни вещества, и могат да се използват няколко години. За демонстрация беше показал два контейнера с насадени преди три седмици чери доматчета и люти чушки, които за кратко време бяха станали зрели растения.

В цветарството и градинарството се използват и кокосови таблетки. Те се правят без химически добавки, като се използват само естествени съставки. Основната част (около 70%) е кокосов торф или настъргана кокосова кожа. За производството на посадъчен материал черупката на здрава ядка се изсушава и разпада под въздействието високо налягане... Останалите 30% от състава се разпределят равномерно между стърготините и кокосовите влакна.