0

П рез януари и февруари ни изглежда, че има още много, много време до пролетта и лятото. Но когато сам си отглеждаш храната у дома, е много важно да имаш план за дълго време напред. Не е рано да започнете да сеете семената за новата реколта. Много градинари предпочитат да изчакат приближаването на датата на последните слани, за да започнат да сеят. Но може да стартирате сега, като засеете семена през зимата на закрито или под покритие.

Ето кои култури може да сеете сега. На първо място, това са доматите. Те са топлолюбиви растения. Но можете да стартирате отглеждането им доста преди да настъпят топлите дни. Сеенето на семена от домат през януари и февруари на закрито може да ви помогне да добиете добра реколта в рамките на краткия сезон.

Доматите покълват най-добре при температури между 15,5 и 26,6 градуса по Целзий. Те могат да покълват и при ниски температури от порядъка на 5 градуса по Целзий, но това не става ефективно. Такива температури през зимата са постижими само на закрито. За да не полегне разсада е добре да използвате специални лампи. На второ място, сред културите, които се сеят сега, са пиперките.

Пиперът дава най-добра реколта, ако сезонът е достатъчно дълъг. Затова е добре да сеете сега семената им на закрито. Подобно на доматите, пиперът също покълва на по-високи температури – оптималните са между 18 и 35 градуса по Целзий. Няма да покълне под минимума от 15,5°C. Третата култура, която може да стартирате, е патладжанът. Те са от същото семейство като доматите и пипера и също като тях имат нужда от дълго, топло лято, за да узреят. Засейте семената и изчакайте да покълнат. Това се случва при над 21°C, най-добре 24°C.