0

В ълшебна лопата торнадо, мотика прашулка и гребло стигат за обработката на градината вече. Може да не ви се вярва, но точно това споделят, амбицирани хоби градинари, които са открили възможно най-лесния и бърз начин да обработват лехите си. От миналата година лопатата торнадо е истински хит сред земеделците, защото с нея без никакво усилие може да са прекопае камениста почва, да се извади троскот. Това е жилава трева, за която са необходими дни копаене с обикновена мотика.  Тя е удобна дори, което не са особено издръжливи. Успешно може да се ползва и за изкопаване на по-дълбоки дупки, както  за засаждане на картофи, така и на фиданки и елхички.  

 Мотичките прашулки са удобни за жените

  Мотичките прашулки са удобни за жените
Светлана Трифоновска

След като торнадото е преминало и е свършило най-тежката работа в градината, то тогава за оформяне на лехи може да се използва греблото, и малката мотичка прашулка. Торнадото струва малко по-скъпо, но който държи на традициите, може да си потърси в специализираните магазини и железарии мотика, права лопата, вила, садило и гребло. В днешно време те са с ярки цветове, удобен и модерен дизайн, така че желанията на и естетическите претенции могат да задоволят всеки.

 Мотичка с рогче за прекопаване на пипер

  Мотичка с рогче за прекопаване на пипер
Светлана Трифоновска

Такива сечива могат да бъдат купени и от железарии. Някои от тях са чешко производство, което е гаранция за качество и сигурност според опитните градинари. Цените по железариите са сходни с тези на в големите вериги. На Женския пазар пък в София любителите на традицията и занаятите могат да си намерят градински инструменти, изработени от истински ковач, който си има работилница в Самоков. Той е от малцината, които са останали в страната и владеят тези умения. На щанда продава синът му Влади Янков и може да обясни всичко, което касае железарството.

Инструменти от истински майстор ковач

 Инструменти от истински майстор ковач
Светлана Трифоновска

Цените започват под десет лева за малка мотичка - прашулка, удобна за дами, които искат да работят в градината. Има и такива с рогче отзад, сходни с търнокопа. Предлагат се различни видове гребла както за листа, така и за зеленчукова градина. Тези за зарзават са по тежки и остри, обяснява занаятчията. Изложени са прави лопати, руски, но на въпроса дали вместо права лопата може да се използва вила, той отговори утвърдително. Дори с вилата е по-удобно, някои стопани я ползват и за вадене на картофи, освен това тя разрохква пръстта, допълни той. В работилницата се изработват и триножници в различни размери, тенекии и всичко от стомана.