0

М ожете да започнете резитба на туята още през първата година от живота й, но най-доброто време е след 3-4 години, когато растението пусне корени и напълно се адаптира.
Туята се подрязва, за да подобри развитието си поне два пъти годишно: с пристигането на пролетта и в началото на есента, преди настъпването на студеното време. Този тип резитба се нарича санитарен.

ISTOCK

Есенната обработка се извършва, за да се подготви туята за студеното време, за да се улесни зимуването на дървото. Подрязването на туята през пролетта включва премахване на сухи, замръзнали и изгнили клони, за да се засили развитието на дървото.

ISTOCK

Декоративна или оформяща „подстрижка” се извършва от средата на пролетта до средата на август. Ако по-късно подрязвате дърветата, цветните пъпки в краищата на клоните на туята могат да бъдат повредени, което ще наруши растежа през следващата година. В случая, когато короната е твърде рядка, пролетната резитба може да бъде отложена до края на цъфтежа, така че туята да има време да даде млади издънки. Леко подрязване на короната се извършва през лятото.