0

А ко отглеждате хлорофитум, трябва да знаете, че растението предпочита умерената топлина, но издържа и при по-хладни температурни условия. Въпреки това в зимните месеци е добре да се държи в помещение, където температурата е не по-ниска от 10 градуса, съветва кактус.бг

Също така е важно да се пази от студени течения, тъй като те могат да влошат състоянието и външния вид на цветето. През летния сезон спокойно можете да го изнесете на открито в градината или на балкона, но изберете място, където ще е предпазено от дъжд и вятър.

За да вирее добре, хлорофитумът има нужда от обилно поливане, особено през летните месеци, както и ако е поставен на топло и силно осветено място. Важно е почвата да се наблюдава и да не се допуска преовлажняване, защото това не влияе добре на кореновата система и може да доведе до нейното загниване. Най-добре е да се полива, само когато почвата е суха.

Растението се пресажда през февруари или март. Добре е да се прави всяка година, тъй като развива мощна коренова система и бързо изпълва съда, в който се отглежда. Саксията, в която ще се присажда, трябва да е по-широка.

Наричат го зелена лилия

 Наричат го зелена лилия

Начинът, по който се размножава растението, е много прост – от висящите стъбла се отрязват издънките и се държат във вода, докато се вкоренят, след което хлорофитумът се засажда в подходяща саксия.

Хлорофитумът, познат още като зелена лилия, е едно от най-популярните стайни растения. Той е изключително непретенциозно цвете, което расте и се развива добре при почти всякакви условия. Отличава се с дъговидно извити навън листа, които образуват пищна и много ефектна розетка, от която се спускат дълги безлистни стъбла, завършващи с малки розетки от листа.

Освен свеж и привлекателен вид, хлорофитумът има и друго голямо предимство – спада към пречистващите въздуха растения от вредните вещества, обогатявайки го с кислород.

Цветето пречиства въздух у дома

 Цветето пречиства въздух у дома

 

Как да се грижим за цветето

Ето какви основни грижи за хлорофитума трябва да положите, ако сте решили да отглеждате това растение.

Необходима светлина за отглеждане на хлорофитум

Хлорофитумът може да вирее както на добре осветени, така и на по-сенчести места. И все пак най-благодатното местоположение за него е на ярка, но не пряка, а разсеяна светлина, в противен случай листата му могат да изгорят и да добият сивкав, безцветен вид. Ако пък светлината не му е достатъчна, растението няма да загине, но видовете хлорофитум със светла ивица по листата, може да я загубят и да позеленеят нацяло, което в никакъв случай няма да наруши красотата му.