0

П риготвянето на разтвора за пръскане налага специални предпазни мерки от страна на оператора. Освен, че се борави с концентрирани и неразредени продукти за растителна защита, съществуват редица операции като например смесване и зареждане на резервоара на пръскачката, които изискват внимателно отношение, пише в брошура, подготвена от Асоциация „Растителнозащитна индустрия България“.

Приготвянето на разтвора за пръскане е действие, свързано с висока степен на отговорност и трябва да се изпълнява единствено от обучени работници.

Важно е, да се гарантира отсъствието на хора или животни близо до мястото, където се приготвя разтвора и да се вземат всички предпазни мерки.

Преди приготвянето на разтвора, не трябва да се забравят няколко основни правила:

прочетете етикетите и следвайте инструкциите;

носете подходящи лични предпазни средства;

проверете дали използваното оборудване за прилагане на препарат за растителна защита (ПРС) е калибрирано и работи изправно;

проверете комплекта за първа помощ и телефоните за спешна помощ да бъдат на лесно достъпно място;

изчислете максимално точно количеството на разтвора за пръскане, необходим за третиране на културата.

Място

Препоръчва се използването на конкретно място за подготвяне на разтвора. Мястото трябва да бъде практично, функционално и безопасно, за да пази околната среда.

Най-подходящи са места в близост до склада за ПРЗ. Избраното място, което може да бъде и с покрив, но не трябва да бъде оградено със стени, подът трябва да бъде непропусклив, поне на мястото, където се пълни пръскачката и трябва да може да задържа случайните разливи.

Когато не е възможно да се избере конкретно място, препоръчва се да се сменят местата, където разтворът се приготвя редовно, като се отчита факта, че местата трябва да бъдат с добро проветрение и на достатъчно разстояние от извори, кладенци и водни течения.

Предпазни средства

На етикетите на продуктите за РЗ са посочени необходимите лични предпазни средства в раздел ’’Токсикологични, екотоксикологични и свързани с околната среда предпазни мерки”.

Ако даден продукт изисква употребата на специални защитни мерки, те са посочени на етикета.
Минималните лични предпазни средства, които следва да се използват по време на приготвянето на разтвора за пръскане са следните:

защитен работен гащеризон;

нитрилни ръкавици;

гумени ботуши;

щит за лицето.

Етикета

Етикетът е официалният документ, който съдържа цялата информация за продукта, правилната му употреба и препоръките. Всички инструкции на етикета трябва да се спазват. Прочитането на етикета на продукта преди употреба е задължително, както за опитните работници, така и за тези, които приготвят за първи път разтвор.

Не пропускайте да прочетете етикета! Информацията от етикета не е еднаква за всички продукти за растителна защита. Важно е, да се спазват принципите на Добрата растителнозащитна практика по култури.

• Отворете опаковката като я държите вертикално и я изпразнете внимателно, като избягвате разплискване и/или разливане на разтвора. Когато изпразвате голям контейнер (над 5 л/кг), погрижете се да позволите на въздуха да преминава, докато изливате продукта. Това позволява на течността да преминава свободно, като предотвратява разплискването й.

• Дръжте опаковката настрани от тялото си, за да намалите вероятността от контакт с продукта;

• Измервайте необходимото количество от продукта правилно. Не го оценявайте приблизително, защото при някои продукти и най-малката разлика в използваното количество може да означава, че желаните резултати след третирането няма да бъдат постигнати;

• След измерване на количеството на продукта, което ще се използва, затворете опаковката/контейнера, за да избегнете разливане;

• Изплакнете използваните съдове за измерване на продукта и излейте водата за изплакване в резервоара на пръскачката;

• Винаги поставяйте контейнерите и приборите за измерване на равна, стабилна повърхност, 3а да не им позволите да паднат и съдържанието им да се изсипе;

• Когато продуктите се прилагат с помощта на трактор, много е важно да носите със себе си ръкавици в случай, че се наложи да ремонтирате оборудването за прилагане на ПРЗ (напр. да отблокирате дюзите и др.).

Ако операторът е същото лице, приготвило разтвора за пръскане, той трябва да измие използваните ръкавици, да ги свали, постави в трактора и само след това да изпълни третирането.

Приготвяне в резервоара на пръскачката

В резултат на огромния постигнат напредък за подобряване качеството на формулациите на продуктите, понастоящем не се налага да се разрежда продукта първо в отделна кофа с вода (предварително смесване) и след това да се излива в пръскачката. Повечето от твърдите и всички течни формулации на продуктите за растителна защита могат да се изсипват директно в резервоара на пръскачката. Системата за разбъркване на резервоара на пръскачката трябва да работи, докато се изсипва продукта.

• Изчислете количеството вода и продукт за РЗ, които ще се използват така, че да отговарят на площта, която ще се третира и да се избегнат остатъчни количества от разтвора;

• Поставете половината от необходимото количество вода в резервоара на пръскачката, разбъркайте, добавете продукта/продуктите и след това добавете останалата вода, като непрекъснато разбърквате сместа;

• Ако е необходимо да се смесят няколко продукти, твърдите формулации - намокрими прахове или вододиспергируеми гранули, следва да се добавят първи в резервоара на пръскачката до получаването на хомогенна смес. Течните формулации трябва да се добавят след това;

• Предварително проверете дали продуктите за РЗ са съвместими, дали желаната смес се препоръчва и дали се е получила хомогенна смес преди прибавянето на следващия продукт.

Трикратно изплакване на опаковките

След като продуктът за РЗ е използван изцяло, празните контейнери следва да се изплакнат три пъти:

1. Изсипете изцяло съдържанието на опаковката в резервоара на пръскачката;
2. Напълнете една четвърт или една трета от опаковката с вода;
3. Поставете капачката и енергично разтръскайте за няколко секунди;
4. Излейте водата в резервоара на пръскачката;
5. Повторете още два пъти действията от точки 2 до 4; направете опаковката неизползваема (чрез разрязване или пробиване), като за предпочитане е, да не повреждате етикета и я поставете в чувалите, предназначени за събиране на използвани опаковки /контейнери.

Меките съдове с всякаква вместимост и твърдите съдове с вместимост между 25 л/25 кг и 250 л/250 кг следва да бъдат напълно изпразнени от съдържанието си без последващо изплакване.