0

О т днес 13 юни ще се радваме на затопляне и стабилизиране на атмосферата според климатолога Георги Рачев. Той увери, че имаме типично юнско време, за което е характерно следобед по места да превали и прегърми. От сряда пък ни чака топло и слънчево време, като пикът на затоплянето ще е следващият уикенд, когато ще имаме температури от 27-32 градуса.

Реки

Лятото е тук, юни е първият летен месец с всички характерни черти на времето. Вече зреят черешите, рязко се покачва нивото на реките заради интензивните дъждове, типични за юни. Няма нищо необичайно, обясни климатологът.

Овошки 

Божидар Петков от асоциацията на малинопоризводителите съветва веднага след дъжд и градушка в следващите 24 часа овошките и по-специално черешите да се третират с 1-процентов разтвор на овощарска вар. Така наранените плодчета ще се капсулират и няма да позволят в дръвчето и другите плодове да се развиват болести. Може да се третира и с препарати, които съдържат сулфити, срещу мана и гъбни болести. 

Влага 

Дъждовете се отразяват отлично на пролетниците като царевица, слънчоглед.    

Пшеница 

В началото на второто десетдневие при пшеницата ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост, предимно при посевите в южните райони и на места в Дунавската равнина (Бъзовец). През междуфазния период наливане на зърното - млечна зрелост, повреди по пшеницата нанасят ларвите на вредната житна дървеница, което изисква обследване на посевите и при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (2 бр. ларви/m²) своевременно третиране, съветва Дукена Жолева.