0

Н оември и декември е времето, в което трябва да огледаме овощната градина и установим кои дръвчета са заболели, според Областна дирекция по безопасност на храните, отдел “Растителна защита“ в Пловдив.  Ако има нападнати от бактериален рак дървета или в лозята –раковини, работата по тях се оставя за най-накрая. В началото те се маркират, а накрая направо се изрязват.

 

Калиев перманганат

Използваните инструменти се обеззаразяват след всеки отрез с калиев перманганат или със спирт 70%, или с натриев хипохлорид в съотношение 1:4. След това дървесината се изгаря.

Листопад

Срещу различни болести по костилковите видове като къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене и бактериално изсъхване по костилковите, мехурки по сливата, антракноза и дидимела по малините и касиса след настъпване на листопада, при 60-70% опадали листа се пръска с бордолезов разтвор 2%. При струпясване по ябълката и крушата се пръска с карбамид 5-7% разтвор. Пръскането се извършва в началото на листопада. Важно е да се третира и опадалата листна маса. По-късно растението ще използва карбамида и като храна.

Огнен пригор

Огненият пригор засяга ябълката, крушата и дюлята. Изключително опасното и заразно заболяване се причинява от бактерия, която зимува в раковините на дърветата. Болестта се забелязва лесно по това време на годината, тъй като при засегнатите растения листната маса не окапва, а леторастите се извиват като кука. Ако не се вземат мерки сега, напролет при раните се образува ексудат, който се разнася лесно – от пчели, птици и вятър, и може да зарази и други дървета.

Хлътнала

Определя се къде е болното място по хлътната там кора и се реже на 20 до 50 см под него – в здравата тъкан. Заради мерки за безопасност, отрязаните клони се изгарят на място.

След всеки отрез инструментът се дезинфекцира с 10% белина или със спирт за горене. Раните се замазват с бял латекс, към който се добавя бордолезов разтвор. Когато се установи 50% листопад, цялата градина се пръска с 2% бордолезов разтвор.

Ягоди, малини

През есента при ягодите се натрупва зараза от бели и червени листни петна. Болните части се изрязват и унищожават. Окапалите листа от ягоди, малини и касис се събират и закопават.

При малините се изрязват и изгарят стеблата и издънките, нападнати от агрилус, молец и дидимела.

Грижим се за езерцето и дезинфекцираме дърветата през късна есен.

 Грижим се за езерцето и дезинфекцираме дърветата през късна есен.
ТЕЛЕГРАФ

Погрижете се за езерцето

Като собственик на езерце трябва да използвате декември, за да направите своето градинско езерце устойчиво на зима и мраз. Добавете вентилационен отвор към вашето замръзнало езерце, така газовете при гниене на растения и попаднали листа могат да излязат безпрепятствено. Това е времето, когато може да завали и сняг. Дърветата и храстите са особено податливи на счупване при обилен снеговалеж. Особено при мокър сняг е препоръчително да освободите вечнозелените дървета от голямото натоварване. Можете да се отърсите от снега или да го пометете с метла.