0

О т векове хората използват парници, за да създадат подходяща среда за отглеждане на растенията. Но сега се оказва, че червено покритие върху оранжерията може значително да увеличи реколтата с 37%,  пише goodnewsnetwork.org. Червеният спектър от светлината стимулира листата на растенията да произвеждат повече хлорофил. Австралийски старт-ъп използва това свойство, за да създаде червено фолио за покриване на оранжерии с цел увеличаване на реколтата.

Покритията - Luminescent-Light Emitting Agriculture Films (LLEAF) е разработен от учени в партньорство с университетите на Нов Южен Уелс и Западен Сидни. Те произвеждат, а в момента тестват седем различни покрития за повишаване на реколтата, като всяко едно от тях е разработено специално за различен вид растения. „Нашето покритие е проектирано да „презарежда“ естествената слънчева светлина чрез изместване на естествената светлина в светлинен спектър, който е по-полезен за растежа на растенията“, съобщава съоснователят на компанията д-р Алекс Сорияди, цитиран от Future Food System. Нашите опити показват потенциал за увеличаване на реколтата, подобрение на цикъла на растенията и контрола върху добивите“, обяснява още той.

LLEAF 620 е цвят от червения спектър за засилване на фотосинтезата и увеличаване на производството при повечето растения, докато за водните растения LLEAF 590 е най-добрият избор с цел проникване на светлина през вода за повишена скорост на растежа. Има и покрития, специално разработени и за плододаващи дървета и цветя, като са разработени два вида филм – един за плододаване и друг за растеж.

Покритията са направени със специално оцветяване, което абсорбира фотоните от зеления спектър и ги излъчва отново като червена светлина, което увеличава фотосинтезата. По този начин се намалява количеството светлина, което растенията не могат да използват. Разсейването на светлината се извършва по-равномерно и по начин, който намалява сенките. Покритията могат лесно да бъдат пригодени към всяка съществуваща оранжерийна конструкция и са много издръжливи. Боите са 100% биоразградими и на въглеродна основа, не съдържат метали, докато пластмасовото покритие е 100% рециклируемо.