0

Е дна от важните мерки за грижата за овцете е стрижбата. За да извършите правилно процедурата и да не навредите на животното, се нуждаете от висококачествено оборудване. Преди да купите машинка за подстригване, трябва да се запознаете с характеристиките на съществуващите модели и правилата за тяхната работа, съветват експеритите на Овцевъд и Козевъд. Стригането на овце се извършва сезонно. Обикновено това е периодът преди пускане от кошарата: на свободна дистанция – през пролетта, в края на лятото  и началото на есента.

Времето на манипулацията се определя от няколко ключови фактора. Те са породата, възрастта на животно, климатичните условия на региона, в който се отглеждат овцете. възрастта на животното. Първият фактор е най-важният. В зависимост от породата се различават няколко групи по темповете на растеж на вълненото покритие годишно. Те са фини – 6–9 см, полу-фини  – 6–25 cm и повече, груби и полугруби – 15-30 cm. Въз основа на данните, първите 2 групи възрастни животни трябва да се стрижат само през пролетта, всички останали през пролетта и есента. Изключение прави породата Романовската овце – тези животни се стрижат 3-4 пъти годишно.

Ако козината на груби и полугруби овце ще бъде използвана за търговски цели, тогава трябва да имате време да ги отрежете през пролетта. Ако моментът е пропуснат, тогава така или иначе трябва да се извърши стрижбата, в противен случай на животните ще бъде твърде горещо.

Животните, отглеждани в южните райони, се стрижат през април, в умерените ширини и в северните райони – в средата – края на май. През есента, ако има нужда от такава манипулация, това се прави възможно най-рано, така че животното да не замръзва през зимата.

Има два начина за рязане. Те са ръчно със специални ножици, по-подходящи за ферми, които съдържат до 5 глави. Механичен се извършва с помощта на машина, подходяща за големи, малки и средни ферми.

Ръчната машина е по същество подобрен модел ножица, с по-удобна дръжка и ефективно подреждане на ножовете и не  се захранва от мрежата. Подходящ за ферми с малък брой овце. От предимствата си заслужава да се отбележи безопасност на употреба за животни, възможност за използване, ако няма електричество, простота в работата и поддръжката, всички детайли се променят лесно, ниска цена.

Електрическата машина има много повече предимства и ви позволява да стрижете голям брой животни за кратък период от време. С нея не се уврежда руното, което увеличава стойността му, свежда до минимум консумацията на енергия на лицето, което провежда процедурата, лесно е за работа и не изисква специални умения, което е плюс за начинаещите фермери. не уврежда кожата на животните.

Подготвителните дейности преди стригането да се проведе през цялата година. Ключът към получаване на висококачествена вълна е поддържането на домашните любимци чисти. През зимата дървени стърготини и други малки компоненти, които могат да замърсят вълната, не трябва да се използват като подови настилки, а меко сено. Постелята се сменя, в противен случай козината на животното ще бъде намазана с изпражнения и урина.

Дебют се прави с помагач

През целия сезон овцете трябва да получават правилно хранене, иначе козината им ще бъде недобра. Ако ще стрижете  за първи път, намерете си асистент. 14 часа преди подстригването стадото трябва да бъде оставено гладно, за да се изчистят червата от изпражнения. Агнетата трябва да бъдат отделени от лактиращата майка за времето на стригането, затворени на друго отдалечено място. В противен случай, след като чуят блеенето на агнетата, женските ще започнат да се притесняват, което значително ще усложни процедурата. Мястото на стрижбата може да бъде просторна зона на открито, защитена от вятъра или стая с добра осветеност. Земята трябва да бъде покрит с плътен брезент, така че козината да не се зацапва.