0

Добивите от зеленчуковите култури зависят от редица фактори – температура, количество влага в почвата, влажност на въздуха, светлина и др. Освен изброените показатели, всяка култура има своите предпочитания и реагира различно на вида, структурата и състава на почвата, пише sinor.bg.

При отглеждане на зеленчуци е необходимо да се обърне внимание преди всичко върху физическите качества на почвата, като най-важен елемент е нейната структура. Какви предпочитания към почвите имат отделните култури? Някои почви са благоприятни за отглеждане на повечето земеделски култури. Такива са черноземите и техните подвидове – карбонатни, типични и излужени, които са най-плодородни. Глинесто-песъчливите и песъчливо-глинестите също са подходящи за почти всички култури. Те се обработват добре, проветряват се достатъчно, хранителните вещества и влагата се оползотворяват пълноценно. Плитките почви и подтиповете им са образувани върху устойчива на изветряне основа. Те са най-разпространени в България и обхващат обширни територии в планинските и хълмисти райони. Всяко растение има своите предпочитания към определен тип почва, за да расте здраво, да се развива оптимално и да дава добра реколта.

Ранно бяло главесто зеле и карфиол – подходящи са глинесто-песъчливи и песъчливо-глинести, съчетаващи предимствата на двата типа почви. Подходящи са и алувиално-ливадните наносни почви, образувани по поречията на големите реки. Бяло главесто средно ранно и късно зеле – расте добре на лесивирани почви, които са добре дренирани, на торфено-хумусни, глинести на равнинни терени, но с неутрална киселинност и чисти от патогени, причиняващи кореново и стъблено гниене. Моркови – предпочитанията на морковите са отцедливи, рохкави, леки, песъчливи или песъчливо-глинести почви с неутрална реакция. На кисели терени се провежда задължително разкисляване. Магданоз, целина – растат добре върху леки песъчливо-глинести и глинесто-песъчливи плодородни почви с ниски нива на подпочвени води. Пащърнак – глинесто-песъчливи почви, торфено-хумусни и богати на хранителни вещества. Репичка – предпочита наносни песъчливи или песъчливо-глинести черноземи, култивирани торфища и алувиално-ливадни наносни почви. Ряпа, дайкон – наносни песъчливи или песъчливо-глинести черноземи, култивирани торфища. Цвекло – обича леки глинести почви, богати на органична материя и с дълбок орен слой, неутрална реакция и нормална влажност. Лук, чесън – на високоплодородни и добре обогатени с органични вещества почви. Краставици, тиквички, тикви – на песъчливо-глинести или леки глинести почви, богати на органична материя, черноземи, алувиално-ливадни наносни почви и новоразорани угари. Домати – на добре прогрята от слънцето почва и богата на органични вещества. Маруля, копър, спанак – песъчливо-глинести или леки глинести почви, добре култивирани, с неутрална или слабо кисела реакция.