0

Е дин от най-старите и изпитани методи да си направим добър разсад и после да си го засадим в градината е като се съобразяваме с фазите на Луната. За това припомни в една от специализираните фейсбук групи за природно градинарство Тихомир Трайков, потомък на българи градинари, работили в Чехия.

Тихомир Трайков разказва, че старите български градинари са се ориентирали по Луната, когато е трябвало да си направят разсадите. Те са спазвали едно много просто правило. Щом мине пълнолуние и месечината започне да остарява, те са залагали семената на кореноплодите и грудковите. Така че, ако искате да имате добра и здрава реколта от картофи, най-добре е да погледнете календара в  подходящия сезон за садене и да си направите лехите. Естествено че през януари това няма как да стане, защото е студено и има сняг. По принцип за картофи трябва да се гледа движението на Луната през март около средата. С морковите принципът е същият, но техните семенца хвърляме в земята пак по същото време, когато месечината започва да се празни.

Точно обратното е с всички останали зеленчуци и плодове като домати, пипер, патладжан. Тези, които се развиват над земята, трябва да се сеят малко след новолунието, когато Луната започне да се изпълва. Чак до времето на пълнолуние. В точните дати на пълнолуние и новолуние изчакваме и не правим нищо. Има логика земеделският календар да е свързан с Луната. Единственото известно научно обяснение засега е свързано с това, че Луната като най-близкото тяло до земята влияе на движението на водите и соковете. След като оказва значително влияние на приливите и отливите, то защо да не оказва влияние и при растежа на семената и растенията, значителна част от които са пълни с течност. България се намира на ширини, където приливите не са толкова очевидни, както например близо до екватора.

Фазите на Луната за 2022 г., публикувани от Тихомир Трайков във Фейсбук

 Фазите на Луната за 2022 г., публикувани от Тихомир Трайков във Фейсбук

В Занзибар например отливите на океана са толкова  фрапиращи, че в определени часове на денонощието водата се отдръпва на километри навътре и можеш да стигнеш до хоризонта по дъното без усилие. Там си има дори интернет приложение с часовете на приливите и отливите.  За местните хора е много важно, защото те извършват стопанска дейност на дъното на океана, където най-често отглеждат градини с водорасли.

Има много земеделци, които  познават изкуството на биодинамичното земеделие. То е свързано не само с фазите на Луната, но и с движението й през  зодиакалните знаци. Познанията им стигат дотам, че дори си приготвят растително-защитни препарати, които заравят в кравешки рога в земята. Това става пак в определени сезони и фази на Луната и Слънцето в годината. Когато трябва да се третират растенията през пролетта, се използват смесите, заложени в рогата през есента, и обратно. Тази система обаче е много сложна, а освен това трябва да притежаваш специален календар за движението на Луната в зодиакалните знаци. Според Тихомир Трайков хората са толкова заети с работа в градините си, че това допълнително ще усложни живота им. Независимо от това биодинамичното земеделие има много привърженици на цялата планета, включително и в България се прилага от големи земеделци, притежатели на розови градини, повече от успешно. 

С цветята се захващаме, когато светилото е в знака на Близнаци, а с хряна, когато е в Козирог.

 С цветята се захващаме, когато светилото е в знака на Близнаци, а с хряна, когато е в Козирог.

Грижим се за цветята, когато Луната е в Близнаци, Везни и Водолей 

Според биодинамичното земеделие, когато Луната се намира в огнените знаци Лъв, Стрелец, Овен, е време много подходящо за грижа за растенията, които се развиват от семена, както и плодове. Ако Луната се намира в някои от въздушните знаци като  Близнаци, Везни, Водолей, времето е благоприятно за цветята. Когато пък е в някои от водните Рак, Скорпион, Риби, е настъпил благоприятният момент да се захванем с листните като зеле, спанак и маруля. Щом тръгне да преминава през някои от земните като Козирог, Телец, Дева, се захващаме с коренните -  моркови, хрян, пащърнак и др. Според биодинамиката не е много благоприятен моментът, когато една или друга планета променя посоката си спрямо Земята, или тъй нареченото ретроградно движение, което повечето от хората свързват най-вече с Меркурий. В това число влизат и перихелий, апогей, също и затъмненията. Така или иначе това знание е интересно, но е много трудно за прилагане, защото човек трябва да се съобразява изцяло със светилата, което препятства свободната му воля.