0

44 килограма вълна остригаха от овен, намерен в планините на австралийския щат Виктория. Видеото с премахването на огромната вълнена одежда на чифтокопитното бе публикувано във фейсбук страницата на приюта за животни Edgar's Mission, съобщи NOVA. Твърди се, че овенът е избягал от ферма още като бил агне.

Име

Откривателите на животното пък решили да го нарекат на планината Александър, където е скитал цели шест години. През този период по тялото му се насъбрало огромно количество вълна, коментира собственичката на приюта Пам Ъхърн, където е остриган Алекс. „Във вълната имаше клонки и насекоми от местата, където е минавал“, каза Ъхърн. Руното било толкова сплъстено и гъсто, че тя трябвало да се обърне към специалист, за да го остриже. Холи Кендъл, която в крайна сметка успява да се справи със сплъстеното руно, отбеляза, че това й отнело час, но Алекс се чувства много по-добре без огромната тежест върху тялото му. „Когато приключихме, той все още не можеше да се изправи на крака без помощ, но се виждаше, че погледът му става по-ясен“, каза тя.

Здраве

Тези животни трябва да свалят руното си поне веднъж годишно, за да се чувстват нормално. Това е пряк резултат от селекцията за вълна, а животинските косми се стрижат за търговски цели, се твърди в съобщение в клипа от социалната мрежа. Ъхърн заяви, че Алекс вече ще живее в нейния приют. Тя добави, че той вече се е сприятелил с овцете Клои и Моли. По-рано беше съобщено, че най-скъпият овен в света е бил продаден на търг в Шотландия за рекордните 367 500 паунда. Чифтокопитното на име Двоен диамант принадлежи към породата тексел, която се използва основно за разплод.