0

През периода от 26 ноември до 2 декември агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика, съобщават агрометеоролозите от НИМХ.

През първата половина от периода те ще се определят от високи за сезона температури, които ще удължат вегетацията на есенните посеви. При зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. При пшеницата ще преобладава фаза трети лист. На места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната при засетите в агротехнически срок посеви ще се наблюдава начало на фаза на братене. При по-късно засетите есенници в края на второто десетдневие на ноември ще протича фаза поникване.

След наднормените температури през втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. В края на ноември и началото на декември се прогнозира рязко понижение на температурите и средноденонощни стойности около и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а във високите полета, където не се изключват валежи и от сняг – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците.

През повечето дни от периода прогнозираното неустойчиво време, с чести валежи, ще ограничава провеждането на сезонните агротехнически дейности. По-подходящи условия за засаждане на овошки ще има в началото на периода.