0

Кокичето е предвестник на пролетта и ни очарова с малките си бели цветчета, подаващи се изпод снега. Може да се срещне още през месец януари на много места в България. Кокичетата не искат особени грижи и се засаждат още в края на лятото или началото на есента, най-добре през септември. Така ще можете да се насладите на първите цветове още в края на зимата, пише advice.bg. Засаждането на кокичета става на групи от поне 25, за да изглеждат добре, през около 7 см и на около 7 см дълбочина. Кокичето е луковично растение, затова внимавайте как съхранявате луковичките му.

ISTOCK

Засаждането трябва да става във влажна почва и на не много слънчево място, все пак кокичетата са студенолюбиви растения. Добре е да има поне някаква сянка. Най-добре е да им осигурите песъчлива почва, но в никакъв случай суха. Друг вариант е богатата на хумус почва. Ако няма как да прецените дали ще можете да осигурите през зимните месеци сянка на кокичетата, можете да нахвърляте върху луковиците слама и листа. Оптималният метод обаче е да ги садите под дървета или в близост до храсти.

ISTOCK

Повечето сортове кокичета са стерилни и могат да образуват семена само ако в близост има и други сортове. Това означава, че е добре да садите смесени по вид кокичета, като най-разпространени са Galanthus elwesii и Galanthus nivalis. И двете имат красиви цветове и приятен лек аромат. След цъфтенето се подхранват с тор, получена от изгарянето на кости на животни.

Може да се отглеждат и в саксия.

 Може да се отглеждат и в саксия.
ISTOCK

Кокичетата са подходящи за градини, ливади, горски местности и за саксии и сандъчета. Особено красиви са, когато са натурализирани в моравата с райграс или засадени под дървета или храсти.
Кокичето често трудно се захваща в градината, може да отнеме години, ако се засади на изцяло ново място, но е твърде възможно да образува впоследствие цяла гъста колония. Луковиците могат да се разделят, когато листата увехнат и пожълтеят.

Засаждайте в групи.

 Засаждайте в групи.
ISTOCK

Размножаването става през периода на покой. Засадете веднага след разделянето на групи от поне 5. Веднъж засадено, не трябва да се пресажда всяка година.