0

Н ови сортове органичен хмел, които са резистентни на климатичните промени, се изпробва във Великобритания, съобщава Би Би Си.

Иновативното изпитване на фермерски хмел има за цел да увеличи реколтата на Острова след период на спад на производството.

Изследователите са установили пет сорта, които показват устойчивост срещу болести и по-високи температури.

Проблем

Директорът на пивоварната Stroud Brewery Грег Пили посочва: „Проблемът, който стои в основата, са промените в климата – времето се променя. Летата в Обединеното кралство стават по-влажни, а оттам отглеждането на хмел – по-голямо предизвикателство“.

Според фермерите традиционните сортове хмел, които се отглеждат на Острова, са под стрес заради проблеми като промените в климата, заболявания, вредители и дефицит на азот. Те също така наблюдават спад в търсенето заради промените във вкусовете на потребителите, които предпочитат по-тропически вкус, присъщ на хмела, който се внася от държави като САЩ.

Нотки

В рамките на изпитванията пивоварната е създала две бири, използвайки два сорта хмел, които могат да бъдат отглеждани при по-високи температури. Включен е и сорт, наречен 302, който придава на пивото нотки на ананас, ягода, боровинка, подправки и лимон.

Рич Дейвис, представител на търговец на едро с бира от Уорстършир, казва, че въпреки че тези сортове не придават същата интензивност на вкуса, пивоварите могат да ги използват за 30% от производството. Разликите не се чувстват, но производството става по-устойчиво, тъй като се спестяват много мили транспорт от фермата, както и разходи.