0

Г радината Немо е открита през 2012 г. от екип водолази на предприемача Серджо Гамберини.

Според компанията проектът бил първоначално провокация, но прераснал в една от устойчивите инициативи, които могат да определят нашето бъдеще, пише „Сън“.

Растения – ядливи и декоративни, растат фантастично в хиперконтролирана среда. Реколтата от чудната градина показва по-високо съдържание на хранителни вещества спрямо отгледаната по традиционни методи.

Условия

Градината представлява шест акрилни биосфери, пълни с по 2000 литра въздух. В нея се отглеждат 90 растения с помощта на оборудване, което поддържа системата жива и в добро състояние.

Всички необходими условия за земеделско производство са спазени. Влажността в сферите създава вода чрез кондензация, която се допълва с материали и се подава на растенията в устойчив цикъл.

Решение

Продукцията на подводната оранжерия обаче все още не е конкурентна на пазара. Градината обаче представлява потенциално решение на проблема на райони с малко обработваема земя.

Виждам възможности за развиващите се страни, където суровите условия затрудняват отглеждането на растения, посочва Лука Гамберини, който е син на Серджо и управител на градините Немо.