Ф оа гра – френското кулинарно бижу, толкова вкусен, но същевременно толкова спорен, е основна част от луксозните ресторанти в цялата страна.
Сега обаче гъшият пастет изчезва от менютата заради безпрецедентна криза, която накара някои производители да обмислят да намалят порциите, съобщава CNN.
В основата на проблема е епидемията от птичи грип, която се разпространява из цяла Европа в последните месеци.
Тя опустоши птицевъдството в страната, а сега заплашва един от най-големите бастиони на Франция: ресторантите със звезди „Мишлен“.
„От около месец имаме по-малко доставки на фоа гра. А тази седмица нямаме никакви“, казва Паскал Ломбар, шеф-готвач и собственик на Le 1862, един от ресторантите със звезда „Мишлен“.
Откакто доставките на гъши дроб пресъхнали, Ломбар насрочва срещи с местни производители.
Фоа гра обаче е по-силен от всяка криза.
Това е традиционен продукт, включващ насилствено прехранване на гъски и патици. Той отдавна е в полезрението на правозащитни организации, които успяха да наложат забрана на този начин на производство.
Въпреки притесненията за нехуманно отношение към животните апетитът към този деликатес не е секнал. Сега обаче идва нова заплаха.
Градът, в който се намира ресторантът на Ломбар, е епицентър на последната проява на епидемията от птичи грип.
След началото на епидемията през ноември миналата година страната се лиши от 16 милиона птици, които бяха унищожени в опит болестта да се държи под контрол.
Очаква се производството на фоа гра тази година да се свие с 50%.