0

В се по-често напоследък на вицепремиера и финансов министър Асен Василев му пари под краката. Но ако лумне пожар, няма да има кой да го загаси. В буквалния смисъл. Василев успя да се конфронтира с всички, а в това число и с полицаите и пожарникарите, след като им скръцна, че за увеличение на заплатите им може да се мисли, но само след като се извършат реформи. Сякаш е тяхна работа да реформират системата, докато Асен Василев и другарчетата му си играят на продължителна промяна.

Харвардският възпитаник едва ли е чел книгата „И сам воинът е воин“ на Юрий Долд-Михайлик, издадена у нас 17 години преди той да се роди. В нея се разказва за подвизите на един съветски разузнавач, изпратен с мисия в хитлеристкото разузнаване. Не е много сигурно с каква мисия е изпратен Василев в управлението, но адаптираното заглавие на книгата му е „И сам воинът е сам“. А това не е добра перспектива, защото приятелят му Кирил Петков, с когото се прегръщаха в изборната нощ, вече търпи критики, че вицепремиерът му е мъжкарят в тандема. Тоест, че неговата дума тежи повече.

Често вървят коментари кой е по-силната фигура премиерът или вицето му.

 Често вървят коментари кой е по-силната фигура  премиерът или вицето му.
БГНЕС

Действително, понякога изглежда, че финансовият министър казва повече, отколкото трябва, докато партньорът му във властта увърта. Това може да се тълкува като смелост. Но може и да е нетактичност.

Бащинство

44-годишният ерген душа дава да има свои деца. Вместо това му приписаха бащинството над законопроекта „Българският Магнитски“, срещу който всички в парламента скочиха. Вероятно нямаше да стане така, ако документът не беше изтекъл в публичното пространство. Как се стигна дотам?

Анализаторите отбелязват, че Василев рядко говори празни приказки и трудно може да се оправдае с емоции, тъй като не показва такива. Затова дори опонентите му го уважават. А „умните и красивите“ коалиционни партньори направо се влюбиха в него, когато се опълчи на президента. Но после нещата се промениха. Над него надвиснаха тъмни облаци и заваляха критики от всички страни. А преди дни един депутат го нарече „извратен политик“. Не го назова поименно, но визираше автора на злощастния законопроект, хванал крачка. Василев още не си е признал да е родител №1 на БГ Магнитски. Както изглежда, без ДНК тест нищо няма да се докаже, така че законопроектът е прибран в чекмеджето, а вариантите му вече са поне три. Да има!

В края на миналата година германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" публикува статия за Кирил Петков и Асен Василев, озаглавена "Мениджърите на държавата". Изданието определи бизнесмените политици като „Харвардското дуо“. Не липсват обаче и мнения, че всъщност са тройка – заради началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова, която също е харвардски възпитаник. Като човек, който държи много на семейните ценности, Василев не дава ухо на слуховете. И хич не е вкарал умисъл, когато докара на летището премиершата Линда, за да я включат в последния момент в делегацията за Рим. А Лена Бориславова вероятно е счупила нокът, за да слезе буквално от самолета. Само такива инциденти могат да предизвикат такива резки промени в настроението на една жена, както добре знаем всички. И разбира се, няма никакво основание да се твърди, че гневна и публично уязвена жена е дала на медиите работния вариант на законопроекта за БГ Магнитски. Той сам се е изсулил от бюрото му. След което всички реагираха и Василев влезе в обяснителен режим. Колко нетипично за него. И колко показателно какво се случва с непослушните момчета, които се бъркат, където не им е работата.

Конкуренция

Двамата „мениджъри“ си тръгнаха заедно от служебния кабинет. Бяха заедно в нощта, когато станаха първа политическа сила. Бяха заедно при учредяването на партия, което някои веднага свързаха с предсрочни избори. Дали обаче са си толкова близки сега? Факт е, че докато премиерът е по-окарикатуряваният в социалните мрежи образ от двамата и има повече прякори, то Асен Василев е популярен само като Кокорчо. И в това има нещо трогателно и умилително. Защото предполага чистота, искреност и детски наивитет. А дали това е така е друг въпрос.

Как ще се развият нещата, към момента не се знае. Вместо да нахлузи картонената си броня и да отвоюва поне някаква защита на злополучния законопроект, Асен Василев като един самотен и все по-самотен боец заотстъпва назад. С обяснението, че не знаел точно за какво става дума. Така той изведнъж се смали и се превърна в пешка на игралната дъска, която може и да бъде пожертвана в името на това останалите фигури да стигнат докрай.

Фейсбук

Правила

Пътят на Асен Василев от Хасково до Харвард е изстрадан. Родителите му споделят в интервюта, че не са имали пари да го издържат там, така че разчитал на едната гола стипендия. Иначе английският го влече от малък. Написал такова есе, че ум да ти зайде. Оценили му го високо, защото било направено по правилата.

Малкият Асенчо винаги се придържал към правилата. Бил спокойно и ученолюбиво дете, отличник. Разбира се, пеел и в хора. На такива деца понякога им казват зубъри, но пък някогашните му учители много се радват, че възпитаникът им е стигнал толкова далече. И че се е върнал оттам. Зарадваха се и избирателите, които пожелаха промяната. Но народната любов е нетрайна. Изследване на Центъра за анализи и маркетинг, посветено на 100-те дни на кабинета "Петков", показа драстичен спад в подкрепата за кабинета – оценка „добър“ - 3,80. А отличникът Асен получи едва около 37% доверие. С такива оценки обикновено се отива на „Изпити по никое време“, така че матурите в политиката предстоят. Само датата за тях още не е насрочена.

Шкумбата почете вицепремиера с виц

Димитър Туджаров - Шкумбата има в репертоара си виц за Асен Василев: „Нашият министър на финансите, гледайки Статуята на свободата, очи в очи, я накара да мигне първа“.

Друг виц за него: „Премиерът Кирил Петков споделя с Асен Василев: Хубаво е, че поне нивото на образованието в България се запазва устойчиво“.

Все по-често напоследък обаче разни хора коментират и антиинфлационния пакет като виц. А на Асен Василев не му е смешно.