0

Д ревно поверие в селото на Капитан Петко войвода гласи, че както оставяш на клон в чудната гора дреха, която си носил, и с нея оставяш болестите и проблемите си.

Преди това обаче трябва да извършиш очистване и да преминеш през серия от ритуали, в това число и да стигнеш пеша или да бъдеш занесен до чудодейната гора с дрехите.

Селото обаче не е добре познатото от туристическите маршрути Крибул, но пак се намира в този район и се нарича Долен.

Викат му селото на Петко войвода, защото навремето тук е сниман филмът за него, в който главната роля изпълнява Васил Михайлов и който сега се излъчва в съботите отново по БНТ 1. В Долен е запазена и къщата на екранния войвода, в която са правени голяма част от снимките.

Иначе селото е архитектурен резерват в Западните Родопи, на 28 километра от Гоце Делчев.

Крадат камбаната

Резерватът обхваща няколко десетки сгради, които са паметници на културата и всъщност са т.нар. Задна махала. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните.

Сред забележителностите в селото е и църквата „Св. Никола“, построена през 1834 г., която впечатлява с иконостаса и иконите си. Самата църква се смята за чудодейно място.

ук често се молят поклонници от цялата страна, някои идват чак от Америка и Австралия. Американско семейство преди години пристигнало, дарило храма, молило се всеки ден по няколко пъти на иконите, най-вече на Дева Мария. И след 17 години безплодни опити да си направят детенце накрая го заченали именно в Долен.

Местните разказват и още множество истории за чудотворните свойства на иконите в черквата. Самата камбана няколко пъти е била крадена в новото време. Накрая доленци събират средства, събират си и медените съдове, като ги дават за претопяване и правят нова, която е два пъти по-тежка и с два пъти по-хубав по техните думи звук.

Долен е разположено на 1000 метра надморска височина, името му идва от дол, защото е закътано между върховете наоколо.

Живот

Тук от древни времена има поверия, че горите и чукарите около селото се обитават от духове и лековити природни сили. Но някои от тях са опасни и могат да вземат живот със същата сила, с която даряват още дни.

Наоколо има множество древни находки, още от тракийско и по-новото римско време. В средата на миналия век селото е процъфтявало, имало над 2800 жители, днес са около 300 - гледали са се над 50 000 овце от уникална местна порода.

Във всяка къща на вертикални станове са се тъкали вълнени покрови. Някога на пазара в Долен са идвали търговци, някои дори с камилите си чак от Египет.

Снимат класически филми

Село Долен е снимачна площадка на няколко легендарни български филма, освен на сериала „Капитан Петко войвода“.

В най-ниската част на селото преградили реката и това е мястото, на което хвърлят бъчвата на героя на Филип Трифонов във филма „Изпит“ (1971 г.) на Георги Дюлгеров по разказа на Николай Хайтов.

Във „Вечни времена“ (1974 г.) на Асен Шопов с Петър Слабаков, Наум Шопов и Стойчо Мазгалов използват Долен за декор на пазара, като възстановяват всички дюкянчета, които някога са съществували. Местните хора искали да запазят декора и след края на снимките, но по сценарий дюкянът трябвало да изгори.

В селото са снимани и сцени от други класически български филми. Тук е сниман (по разказа на Йовков „Частният учител“) „24 часа дъжд“ (1982 г.) на Владислав Икономов с Ева Шикулска, Стефан Мавродиев, Стефан Данаилов и Кирил Варийски. Заснет е още един филм по Николай Хайтов (освен „Капитан Петко войвода“) - „Мъжки времена“ (1977 г.) на Едуард Захариев с Григор Вачков, Мариана Димитрова, Павел Поппандов и Велко Кънев.