0

З одия Козирог се свързва със стабилност, баланс, мъдрост. Решителни, разумни и сигурни в себе си, прилагат своята интелигентност и логика и обръщат внимание на всички факти, преди да вземат решение. Самоуверени, гонещи големи цели. Сатурн е планетата, която управлява представителите на този зодиакален знак. Ръководени от нея, те получават това, което заслужават - ако са целеустремени и упорити, те ще бъдат възнаградени. Сатурн е планета на изпитания и предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени с дисциплина, увереност и стремеж. „Аз мога” е девизът на тази зодия, която се свързва с поставянето на големи цели и стремежи за постигането им. Символът на зодията идва от шумерски бог на мъдростта Енки с глава и торс на коза и долна част на тялото и опашка на риба.

Козирозите като правило са доста заети със своите си проблеми и най-вече да печелят по-важно място в обществото и да повишават материалното си благосъстояние. Това ги прави труден партньор в любовта и не винаги създават дълготрайни връзки, особено в по-младежките години. Но в по-зряла възраст те разбират, че душата им не може да бъде самотна и често тогава търсят партньор или пък се опитват да разберат по-добре сегашния си. Всяко правило обаче си има изключения. Колкото и странно да изглежда на пръв поглед, много от романтичните връзки на Козирога са свързани с презизвикателство срещу съдбата. Много от представителите на този знак са склонни да поддържат любовни съюзи, които по дефиниция са обречени на тотален неуспех. Така се смята, че в любовта Близнаците са най-опасни за Козирога и тази връзка може да е направо гибелна за последния. За сметка на това отношенията им с Дева и Телец са предопределени да бъдат дълги и приятни за двете страни. Но Козирогът винаги е готов да хвърли ръкавица на съдбата и то във всички посоки, пък каквото ще да става след това.

Планета управител е Сатурн, а екзалтацията е при Марс, изгнание – Луна, падение – Юпитер, стихия – Земя, зодиакално качество – кардинален. Цветове: тъмно зелено, черен, син и тъмните тонове. Числа: 3, 5, 7. Скъпоценни камъни: оникс, кварц, обсидиан, гранат, лазурит, лунен камък, метал – магнезий. Думата, която перфектно описва Козирога, е „амбиция“. Тези хора са добри организатори, много интуитивни и целеустремени. За десетия знак от зодиака говоренето или мисленето не е достатъчно. Козирогът цели резултати и е готов на всичко, за да ги постигне.

Козирозите са сериозни личности и рядко проявяват чувство за хумор, трудно разбират и хумора на останалите. Те по принцип са работохолици, не обичат спонтанността и рисковете, освен, ако не са много добре изчислени. За тях не са характерни публичните прояви на емоции, затова не се опитвайте да ги изненадате на оживени места. Инатът е изключително важна част от характера на тази зодия, която е уверена в собствените си решения и методи и рядко би променила възгледите си. Те си се смятат за винаги прави и никога не грешащи.

Рубинът е зодиакалният камък на Козирога. Дарява собственика си със спокойствие, смелост и психическа стабилност. Прогонва нечистите мисли и помага за запазване на вътрешната хармония, което го прави особено полезен за амбициозния Козирог. Ониксът също е скъпоценен камък и талисман за тази зодия. За да дари с късмет своя собственик, ониксът трябва да бъде черен. Той допринася за по-добър самоконтрол на Козирога и му помага при реализиране на амбициите. Камъкът лапис лазули е свързан със Сатурн – управляващата планета на зодия Козирог. Той повишава нивото на съзнание, разширява гледната точка и запазва амбициозната цел на Козирога. Освен това прогонва негативните емоции и засилва творческите успехи.

PEXELS

Най-сериозният недостатък на Козирог е склонността му да изпада в униние и меланхолия. Представителите на този знак гледат с ужас в бъдещето. Това което им е необходимо, е да си изработят оптимистична представа за живота и да вярват, че утре винаги ще бъде по-добре от вчера и че всичко ще бъде наред. Не трябва да забравяме, че Козирогът е способен да прояви егоизъм. В преследването на целите си той нерядко преминава и през периоди на раздори и депресии. По-голямата част от родените под знака на Козирог доживяват до дълбока старост и в последните си години заемат важни постове. Те се ползват от властта си безпощадно, но рядко го правят открито, те не обичат да са в центъра на вниманието. Често остава впечатлението, че те се стремят да наваксат това, което са изпуснали в юношеските си години.

Най-доброто качество на Козирозите е, че са много постоянни и упорити в постигането на своите цели. Превъзходни бизнесмени и ръководители. Трудолюбиви. Рядко намират повод за самосъжаление и хленчене. Обожават точните науки и винаги използуват непоклатими факти и доказателства в един спор. Могат да обяснят нещо без излишно доукрасяване и емоционални изблици. Не са много весели, но пък могат да положат грижи, за да се почувстваш добре и да се забавляваш. Не прекаляват с нищо - освен с работата си. От земните знаци именно те са най-силни и смели. Рядко изпускат нещата от убийствения си и тотален контрол, който налагат във всяка област. Не забелязват дребните нещица и радости от живота и могат да живеят много скромно без каквито и да било разточителства

Козирогът е скромен и стегнат знак. Дисциплиниран. Не обича шумотевиците. Ненавижда хората, които не разсъждават реалистично и логически. Празнодумието не му е по вкуса. Не е мързелив и винаги е готов да свърши някоя полезна работа. Не харесва науки като астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, Кабала. Това разбира се може да бъде обяснено с факта, че той е най-върлият песимист в зодиака. Трудно можеш да го убедиш в нещо без купища аргументи, факти и безспорни доказателства. Експериментите са му чужди и предпочита сигурността на утъпканата пътека. Здраво стъпил на земята, не позволява да бъде манипулиран и правен на маймуна

Характерна особеност на Козирога е способността му към желязна самодисциплина, самоограничения и саможертви. И ако усилията и лишенията на този амбициозен знак не бъдат възнаградени с успех, то трябва да бъдете готови да видите една от по-неприятните му лица – мърморещо, недоволно, неудовлетворено. Козирогът не може да се противопостави на влиянието на Сатурн и остава подвластен на меланхолия, сериозност, дори известна студенина. Представителите на тази зодия са хора на реда, дисциплината, практичното мислене и рационализма. В състояние са да внесат ред и в най-объркания живот и ситуация, защото ненавиждат хаоса и повърхностните истории.