0

Т елецът е роден да бъде лидер, но със същия устрем може да се превърне и в най-големия балък. Все пак това е една от най-забележителните зодии, които винаги има с какво да се отличат.

Телец се управлява от планетата Венера и от елемента на земята. Телец е зодията, която повечето астролози смятат, че характеризира и родината ни България. Гал Сасон в своите специални интервюта пред „Телеграф“ категорично заявява, че страната ни е зодия Телец с асцендент Козирог.

Венера, направляващата планета на Телеца, му влияе по съвършено друг начин за разлика от Везните, които също управлява. Тук Венера е по-малко сложна и противоречива, леко се освобождава от всичко неземно. Типичният Телец е топъл, другарски настроен, нежен и страстен човек, макар и да не го показва винаги. За постигане на целта си Телец често използва сила. За Телците традиционно казват, че са солта на земята, те знаят какво искат и упорито работят за него.

Качества

По природа Телецът е миролюбив и добронамерен, умее да се концентрира и лесно постига целите си, казват астролозите. Идеите, които дава, отначало изглеждат незначителни, но скоро става ясно, че влияят в много по-широк мащаб. Телецът може убедително да измъкне парите от всеки джоб. Основни недостатъци на зодията са безпричинен инат, безразличие и егоизъм. Губи позиции, когато се бави с решенията си и не използва момента. Освен това Телецът трудно свързва материалното и духовното, секса и емоциите.

Най-лош вариант: скъперник, който се старае да изглежда щедър. Събира и трупа не това, което му трябва, а всичко, което може. Държи се като собственик. Властва над семейството си по най-брутален начин, макар че изглежда кротък и сговорчив. Не вярва на никого.

Влиянието на Венера и Луната прави Телците чувствителни и сантиментални, спокойни и дипломатични. Те са миролюбиви и търпеливи, стремят се да създават хармония и много често се съгласяват дори със ситуации, които никак не са им по вкуса, но внимавайте да не злоупотребите с търпението на Телеца. Не обичат разправиите и най-вече не обичат проявите на агресия, разчитат на чувствата си и наблюдават много дълго, преди да направят генерални умозаключения.

Телецът е материален, най-лесно му се удава изграждането на кариера и натрупването на богатство. Обикновено, когато повтори няколко пъти желанието си, успява да го постигне.

Упоритост

Астролозите смятат, че Телците са упорити по рождение, което се дължи и на тяхното вродено чувство за независимост. Те обичат да правят всички неща по свой собствен начин. С тяхното постоянство те са способни да постигнат нещо и освен това могат да извлекат полза за себе си. Телците не са любители на промяната. Те обичат познатия и рутинен комфорт на живота. Телецът е сговорчив, а не типичният конформист, но ако някой се опита да го провокира, гневът му ще избухне, защото той има силен нрав, криещ се под спокойната му повърхност. Телците са много чувствителни към заобикалящата ги среда. Обичат сигурността и комфорта във всеки един аспект от живота си - от дома до кариерата. Телецът може да бъде потаен, упорит и стиснат. Представителите на зодията са едновременно снизходителни и мързеливи. Телците са майстори на отлагането. Имат силна упоритост, която идва в живота, когато са избрали и направили своя категоричен избор.

Телецът е отличен приятел. Той има няколко близки приятели, но поддържа стабилни контакти и с множество познати. Телецът обича да бъде домакинът. Винаги ще угажда на себе си и тясната група от приятели.

Не е любител на промяната. Нуждае се от ред в живота си и когато не разполага с цел, се чувства много тревожен. Телецът ще се откъсне от непознатите, за да избегне чувството на несигурност, което възниква, когато са налице нови преживявания и ситуации. Телците не изразяват чувствата си открито и тяхната вътрешна същност е потайна. Мнозина не знаят колко е чувствителен Телецът наистина, защото той съумява да го скрие добре. Избягват да говорят за емоциите си и много хора никога не знаят как се чувстват те.

Точно упоритостта обаче е черта, която ги принуждава да прибързват понякога с действията си. Като земен знак Телецът е загрижен за своите близки. Представителите на зодията са страхотни в правенето на пари, те се придържат към своите проекти, докато не бъдат завършени успешно. Известни са със своята упоритост. Това ги прави отлични работници и големи приятели, защото те винаги се отзовават при нужда независимо от препятствията.

Пари

Това е зодията на парите. Сякаш Телецът ги привлича с магнит. Това е зодията на бизнеса. Телецът продължава с огромно постоянство, дори когато другите са се отказали. Финансовите му съвети са ценни. Той сякаш магически знае къде са парите и къде могат да бъдат направени и има способността да манипулира, за да постигне собствения си успех. Телците искат да живеят богато и се обграждат с красиви вещи и неща, като всичко се добавя в големия списък на разходите. Те няма да изхарчат всичките си пари и да позволят техният бизнес да се провали, защото, ако го направят, тяхната сигурност и стабилност ще бъдат унищожени и това ще ги доведе до голям стрес.

Телците са дълбоко чувствителни и най-малкият коментар или отрицателна забележка ще се вземат лично от тях и те могат лесно да се обидят или почувстват наранени. Те могат да бъдат много мързеливи, когато някой им дава нареждания или иска от тях да направят нещо, което не искат да правят.

Телците, управлявани от Венера, обичат да ласкаят, но предпочитат тях да ги ласкаят и да разтеглят времето на ласките. Телецът обикновено е добър съпруг. Жените от тази зодия са искрени и верни съпруги, умеят да създават атмосфера и хармония в дома. Болшинството Телци добре работят, когато имат уютен дом и семейство, където могат да се отпуснат и възстановят енергията си.

Тъй като Телецът е управляван от астрологичния дом на парите, финансовите му дела силно влияят на половия му живот. Когато работата му не върви, сексът става за него убежище.

Мощен и надежден, Телец е първи, когато става дума за прибиране на плодовете на труда му. Представителите на зодията обичат всичко, което е добро и красиво, често са заобиколени от материални удоволствия. Хората, родени под знака Телец, са много чувствени. Стабилен и консервативен, Телец е сред най-надеждните знаци на зодиака.

Венера управлява действията му. Телецът може да бъде отличен готвач, артист и художник. Той е верен и не обича резки и нежелани промени, макар и да ги предприема. Телецът е най-надеждният знак на зодиака. Някои от представителите на зодията може да имат много консервативни възгледи за света, но всички са любители на парите и богатството.

Телецът е земен знак и е способен да се възползва от своя чар. Хората от този знак казват, че за всяка скъпа вещ в света си струва добре да се потрудиш. Те вярват в справедливата игра, макар да привличат парите, често земното им пречи да бъдат най-добрите бизнесмени, особено в сфери, изискващи нахалство и повратливост. Смята се, че маневрите им, които не са сексуални, се задействат по-добре не в работата или обществото, а в личния живот.

Бил е първият знак

Сега Телец е вторият зодиакален знак, но в Древна Месопотамия е бил първият. С него е започвала новата година. Тогава с навлизането на Слънцето в съзвездие Телец се е падало пролетното равноденствие (сега е с началото на предишната зодия – Овен, около 22 март, а с времето оста на Земята спрямо съзвездията ще се измести още по-напред). Трябва да се уточни, че в днешно време не следва да се бърка зодиакалният знак с преминаването на Слънцето през съответното зодиакално съзвездие. В наши дни това се случва с Телец в интервала около 14 май до 19 юни, когато звездата минава през това съзвездие.

Традиционно Телец е съзвездието на Небесния бик. В древността е свързвано с мита за Зевс, който отвлича красавицата Европа. В прабългарската митология бикът е едно от животните, които Тангра създал най-напред. В индийската астрология Телец се свързва с едно от проявленията на бог Шива, наречено Вришаба. То се свързва и със свещения бик Нанди, символизиращ и устремената към бога човешка душа.

В Древния Египет зодия Телец е символизирана от богинята на съдбата, любовта и небето Хатор (понякога и с Изида), изобразявана като жена с рога на крава и (издигащия се червен) слънчев диск между тях, покровителката на фараоните. В Древния Рим обаче зодия Телец е свързвана с Венера – богинята на любовта, красотата и парите, но и с Телус – богинята на земята. Но тази зодия често се е свързвала и с Юнона (гръцката Хера), съпругата на върховния бог Юпитер (Зевс). От римски времена произхождат и съвременните схващания на западната астрология за тази зодия.

Влюбчив и взискателен

Телецът едновременно е много влюбчив и взискателен.

Отношението му към секса може да стане леко прозаично, когато не го свързват дълбоки чувства с партньора или когато той просто му омръзне. Телецът няма да се притесни да попита за някой друг телефон на подходящ партньор. Доста време и усилия ще ви трябват, за да вкарате Телеца в леглото си. Не се впуска в излишни акробатики и фантасмагории, но затова пък ще се развихря дълго и елегантно. Има нужда от постоянна близост, нежност и целувки. Трябва да чувства топлината на тялото ви, трепета на ръцете ви.

Бъдете готови да сте търпеливи с Телец като любовник. Той е изключително чувствен и докосването е много важно за него. За партньори те често намират хора от една и съща социална среда, които са в състояние да отговорят на техния интелект и желание за отдих. Показват своята привързаност чрез подаръци и материални неща.

Основни характеристики

Планета управител: Венера

Екзалтация (най-силната планета): Луна

Изгнание: Плутон, Марс

Падение: Уран

Стихия: Земя

Постоянен знак в тригона на Земята.

Зодиакални качества: инатлив, твърдоглав, постоянен, искрен, любител на земните блага, устойчив, талантлив, независим, реалист. В Телеца може да намерите добър приятел(ка) и любовник(ца). Предателството е най-големият му враг. Пада си по вкусната храна.

Цветове: Син, тъмнозелен, жълт.

Числа: 2, 3, 5, 6.

Ден: Петък, понякога и понеделник.

Скъпоценни камъни: основен - берил, други – брилянт, лунен камък, опал.

Метали: бронз, хром, желязо, стомана.

Цветя: момина сълза, люляк.

Талисман: чук, златно руно

Девиз: Аз притежавам

Късметлийски дни: понеделник, петък

Неблагоприятен ден: вторник

В западната астрология традиционно се приема, че Телец е от 21 април до 21 май.

Силни страни: надеждни, упорити, лоялни, търпеливи, щедри.

Слаби страни: инатливи, мързеливи, материалисти, себелюбиви.

Сменя партньорите

В младежка възраст най-подходящи за Телеца са другите два земни знака – Козирог и Дева. Те търсят случайни, необвързващи и емоционални връзки. В средна възраст Телецът може да намери добро сходство също с Близнаци и Овен. Близнаците ще го привлекат с интелекта си, Овенът – с енергичността си. Телецът е земен знак и много ще им помогне да анализират живота си и да променят бъдещето си.

В зряла възраст Телецът е готов за дълбоки идеалистични и духовни отношения. В този период може да преживее вълнуващ романс със Скорпион, който по принцип е голямата му противоположност в зодиака.