0

Я годова луна ни грее днес в ранния следобед, съобщиха астрономите.

Пълнолунието настъпва точно в 14,51 ч софийско време. Това е и т.нар. суперлуна - времето, когато естественият спътник е най-близо до Земята. Сега той ще е само на 357 658 км разстояние, обикновено е над 400 000 км.

Название

Пълнолунието през юни по традиция, най-вече в американската астрономия, се нарича Ягодова луна. Това е последното пролетно пълнолуние в годината.

А суперлуна идва от най-голямата близост на спътника до Земята. Тази близост ще бъде и в следващото, първо през лятото, пълнолуние, на 13 юли, когато пак имаме суперлуна.

Според названията на Американския природонаучен музей пълнолунията са Вълчата луна през януари, Снежна или Ледена през февруари, Памучена през март, Розова през април, Цветна през май, Ягодовата през юни, Горяща или сърнена през юли, Есетрова или Синя през август, Плодородна през септември, Ловджийска в октомври, Бобърова в ноември и Студена в декември.

Пълнолунието има и още названия. Астрономите отбелязват, че Луната обикновено изглежда червеникава, когато е близо до хоризонта, защото светлинните лъчи, които тя отразява от Слънцето, трябва да преминават през най-плътните слоеве на атмосферата.

През юни следващите фази на Луната, които очакваме са Трета четвърт на 21-ви в 06,10 ч и новолуние на 29 юни в 05,52 ч. Как8то е известно, новолунието обикновено се свързва със старта на т.нар. лунна диета.

Стрелец

Сега пълнолунието се пада в знака на Стрелеца.

От астрологична гледна точка тук има сблъскване на противоположни енергии. От една страна е енергията на емоциите на Луната, а от друга на Огъня и Стрелец. Астролозите казват: „С Луна в Стрелец имате оптимистичен подход към живота и вярвате, че нещата ще се оправят, дори ако изпаднете в беда. Най-голямата нужда е винаги да търсите нещо. За да се чувствате в безопасност, може да откриете, че трябва да имате постоянна цел, мисия или философия, които дават смисъл на живота ви“.

Пълнолунието се счута добро за завършване на всякакви проекти или дела, които по една или друга причина са отлагани или дълго време са изоставяни.

В момента енергията е въпрос на трансформации. Напрежението е голямо. Подходящо време е за почивки, особено за знаците, подчинени на стихията на Водата – Рак, Скорпион, Риби.

В същото време в момента се появява много активна енергия от страна на Нептун, а това значи, че сега е период на илюзии и големи надежди. Но скоро тази енергия ще отслабне и ще се разбере как всичко е било напразно. Принципът обаче е „Докато умните се наумуват, лудите се налудуват“, тоест – който взел, взел.

Объркването може да е на всички равнища, но най-вече на психическо. Все пак трябва да се знае и принципът на Кетцакоатъл – богът перната змия от митологията на маите. Той гласи, че редът може да се появи само в хаос.

Шесто чувство

В същото време има засилено използване на въображението, което е отлично за творческите личности. Това е период на духовност. Действа принципът на интуицията. Подходящо време за проявление на шестото чувство.

Стрелецът сега е със сложна характеристика. От една страна се изявява купонджийската му природа, а също и склонността му към авантюри. Това дава шанс на забавленията, но с тях трябва много да се внимава, предупреждават водещите астролози. Те се опасяват, че всичко може да бъде на принципа „Господин за един ден“.

От друга страна Стрелецът има завидна способност да проявява мъдрост. Затова сегашното пълнолуние е добър повод за освобождаване на напрежението, за отприщване на творческата енергия, за забавление. Но трябва да се внимава това освобождаване на напрежението да не бъде на принципа на стената на бента, която се скъсала – язовирът прелива и залива всичко.