0

О т 50 до 150 падащи звезди на час може да очакваме в понеделник и вторник, когато е пикът на метеоритния поток Джеминиди тази година. Нощно време, около два след полунощ, този поток би следвало да се вижда, а най-доброто му наблюдение ще е след 3,21 ч, когато Лената се скрива. Трябва да се гледа на изток и който иска, според народните вярвания, може да си нарече желание. Най-вече за любов и успех. Луната е след фаза първа четвърт и все още не е така силна, че да заслепява съвмес метеоритния дъжд.

Учените казват, че метеорите се движат с умерена скорост по небосклона. Реалната скорост на падащите звезди е около 35 км/сек, поради това се забелязват лесно. За разлика от другите метеоритни потоци, при които обектите се врязва в насрещното движение на Земята, то тук падащите звезди настигат планетата и сякаш вървят заедно с нея. Затова се смята, че точно на Джеминидите могат да се нарекат любовни желание. В смодерната астрология това е потокът с най-добре заредена положителна енергия. Джеминидите са най-постоянният и активен ежегоден метеоритен дъжд в съвремието.

Джеминидите са метеорен поток, причинен от обект на име 3200 Фаетон. Преди той е бил комета, която е изгаснала, смятат учени. Заради произхода си Джеминидите са считани за необичаен метеорен поток. За разлика от останалите звездопади, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите в момента е скалист астероид, но с характерна за комета орбита. В древногръцката митология Фаетон в син на бога на слънцето Хелиос  и океанидата Климена. Фаетон се похвалил на приятели, че е син на бога на слънцето. Те обаче отказали да му повярват и Фаетон отишъл при баща си, който му обещал всичко за което го помоли. Синът поискал да кара златната колесница на татко си за един ден. Хелиос се опитал да го разубеди, но безуспешно – Фаетон бил непреклонен. Когато денят настъпил и той подкарал колесницата, се паникьосал и загубил контрол над белите коне, които я водели. Пламнала колесницата, запалила се земята. Африка се превърнала в пустиня. Водите и реките закипели. Земята щяла да загине, ако не бил Зевс, който със светкавица конете, колесницата и самия Фаетон. Метеорите от този звезден дъжд могат да бъдат наблюдавани обикновено в средата на декември, с пик около 12-14 декември. Интензивността на джеминидите се усилва през последните години и достига около 120-160 метеора на час при оптимални условия за наблюдение. Първото описано наблюдение на джеминидите е от преди 150 години – много по-скоро, отколкото други метеорни потоци, като персеидите и леонидите.

Джеминиди носят името си от съзвездие близнаци – Gemini на латински. От земята се вижда, сякаш те идват от това съзвездие и затова носят названието джеминиди – родени от Близнаци. Според народните вярвания, Джеминидите носят добри поличби за семействата, за връзките с роднините. Това е време за годежи и укрепване на връзките. Метеорният поток Джеминиди е наблюдаван за първи път сравнително скоро - през 1862 г., в Сан Франциско, за разлика от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността.