0

О т древни времена на някои камъни са приписвани свойства да лекуват, да предпазват от уроки и да дават сили на притежателите си. Смята се, че за всяка зодия си има характерните камъни.

Гранатът донася щастие на тези, които са се родили под знака на Овен, Скорпион и Водолей. Но се смята, че родените под знака на Телеца и Рака са длъжни да се предпазват от неговите влияния. Тюркоаз с небесно син или ябълковозелен цвят още от дълбока древност е смятан за универсално благотворен камък, който не е противопоказен на нито един зодиакален знак. За всеки човек обаче се изготвя списък със собствени камъни, които му помагат, като това зависи на първо място от рождената му дата, после от пола му и накрая от възрастта му. Ето кратка ориентация какво древните са смятали по зодии за някои камъни.

Овен

За Овните - аметист и диамант, може да замените диаманта с циркон, той също е прозрачен и шлифован почти като диаманта, сардоникс и гранат, червен корал и алмаз, по начало камъните с червен цвят.

Диамантът е панацея, която помага срещу всички болести, облекчава всички болки и усилва тялото. В античността го смятали за ефикасно средство срещу заболявания на пикочния мехур и бъбреците, тъй като по своята същност отговаря за всички камъни. Диамантът бил прилаган във формата на прах и еликсир.

Рубин - Този камък символизира страстната любов. Той носи щастие в любовта и този, който иска да получи отговор на любовните си чувства, е длъжен да подари рубин на своята избраница.

Телец

За Телците - сапфир, аквамарин, ахат и тюркоаз, белите и светещите камъни са характерни за този знак. Още в древността хората са вярвали във възможността сапфирът да им донесе щастие в любовните дела и да ги закриля от клеветене. В античността са смятали също, че сапфирът е талисманът на учените, който ги е подбуждал към наука, като той е притежател на жаждата за знания, укрепва паметта и разсъдителността. На тези, които са страдали от заболявания на сърцето, от астма и невралгии, са им препоръчвали да носят на лявата си ръка пръстен или гривна с този камък. Библията го нарича един от основните камъни на „небесния Йерусалим“. Той е свещен камък,който краси императорските и кралските корони. Висшите жреци на древните египтяни също носили такъв камък на гърдите.

Гранат – в ролята си на талисман, най-главното магическо свойство на червените гранати е да пораждат най-страстните чувства и желания. На активните и волеви личности гранатът дава власт, необходима за утоляване на страстите им. Този камък способства също и за доброто настроение, привлича благосклонността на околните, както и успокоява гнева. Като амулет този камък лекува сърцето, мозъка и паметта.

Близнаци

За Близнаците - берил и кехлибар, ахат, сердолик и златист топаз, преливащи се и ивичести камъни. В древността са считали, че ахатът е бил посветен на богинята, закриляща градините и плодовете, както и урожая. Този, който се е занимавал с градинарство и овощарство, е трябвало да носи ахат.

Като талисман топазът стимулира съобразителността, придава честност, обективност и либерализъм. Той привлича към притежателя си благосклонността, както и разположението на околните, а така също го предпазва от нервни разстройства и съхранява красотата.

Рак

За Раците - аметист и изумруд, опал, лунен камък, млечно прозрачни камъни. Лунният камък е символът на магическата сила на Луната и нейните лъчи. Той се е смятал за подходящ амулет на родените в пълнолуние или в понеделник. В средновековието медиците са препоръчвали да се носи лунен камък при нервни заболявания, кашлица и други подобни. Като талисман най-характерното му свойство е пробуждането на дара на ясновидството, както и поддържащ талантите на притежателя си, та било то добри или лоши. Също така този камък носи успокояване на нервната система, предпазва от меланхолия, като се смята, че лекува болестите на сърцето, както и зрението.

Лъв

За Лъвовете – диамант, кехлибар, рубин, гранат и яспис, слънчево-жълти и червени камъни. Кехлибарът (янтар) в древността е служил за украса на амулетите. Римските търговци са предприемали далечни и опасни пътувания към бреговете на Северно море за злато и янтар. На кехлибара са приписвали чудодейните свойства за излекуване от заболявания на кожата, от ревматизъм, както и защитата от чуждия гняв.

За топаза се е предполагало, че този жълто-прозрачен камък помага да се получи благоволението на велможите и царедворците. Той е бил също така подходящ за амулети на тези, които са се отправяли на далечни и опасни пътувания, с дипломатическа мисия или заради търговия. На топаза са приписвали и възможностите за излекуване от астма, подагра, безсъница и епилепсия, а така също лекуване на нервните разстройства, както и съхраняване на красотата.

Дева

За Девите - жълт сапфир, яспис, изумруд, хелиотроп и тигрово око. Характерни са жълтите и златисти, петнисти камъни за знака. Нефрит – в древността това е бил камъкът на вожда. В по-късните времена той е приел символичното название камък на живота. На особена почит този камък е бил при китайските императори. На дворцовите тържества монархът се е представял с нефритова шапка, а на придворните на гърдите им са висели нефритови плочки, формата и големината са зависели от ранга на придворния. Този зелен прозрачен камък са считал също за амулет, който укрепва жизнените сили, който закриля от болести.

Ясписът като талисман усилва вниманието, придава вяра и неуморимост при повторение на експериментите. Като амулет помага при треска и епилепсия, засилва паметта, възстановява силите на организма на човека. Червеният яспис обостря обонянието, а така също намалява женските страдания. Тъмният яспис предпазва от ненавист и отрова, смятали древните.

Везни

За Везните - светло-оцветените камъни, като аквамарин, топаз, планински кристал, светъл турмалин. На опала в средните векове са приписвали свойството да предпазва хората от чума. А в качеството на талисман са гарантирали успех във всички начинания, но при условие, че този който го носи, е благороден човек, съумял да победи в себе си егоизма и да увеличи жаждата си за живот. Лазурит - в древността са му придавали лечебни свойства. Средновековните лекари са препоръчвали да се носи този камък от болните от анемия, страдащи от кожни заболявания, от епилепсия и ревматизъм.

Зеленият турмалин поглъща излишната енергия, като при него условието е, че трябва да се носи до тридесет и пет годишната възраст. Черният турмалин е камъкът на вещиците. Като амулет, турмалинът от всичките си видове съхранява младостта и силата на притежателя си.

Скорпион

За Скорпионите - камъните с ярък цвят, като аметист, изумруд, черен опал, топаз и карнеол. Също корали и гранати. В древността и средните векове считали амулета от аквамарин за носител на семейното, съпружеското щастие. Аквамаринът е обладавал силата да обръща и насочва мислите на този, който го е подарил, към неговия притежател. Ето защо влюбените при временна раздяла са си разменяли парче от този камък. Като лечебно свойство на аквамарина са придавали възможностите да се лекуват заболявания на гърлото и на зъбите.

Коралът е предпазвал от лошите погледи на другите, като е предпазвал този, който го носи, от мълнии, прогонвал е демони, както е премахвал и изкушенията. Като лечебни свойства той е лекувал язва и рани, в това число и вътрешни, а също така е усилвал паметта.

Стрелец

За Стрелците - камъните с червен, зелен и смесен цвят, рубин и тюркоаз, пурпурен аметист и гранат. В древността са считали, че амулетът от аметист има най-голямата сила. Този камък помага на приносителя в лова, в спортните игри и в любовните дела. Като амулет предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други невъздържаности. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища, казват древните експерти в областта на камъните и невидимите сили.

Козирог

За Козирозите - камъните с черни цветове и нюанси на пепел, сапфир, малахит, оникс и тигрово око. Като талисман сапфирът съдейства за духовното развитие, укрепва верността, целомъдрието, охлажда излишната страст. Повишава решителността, притегля приятелите, отблъсква враговете. Носи душевен комфорт. Като амулет предпазва от вероломство и страх, сърдечни заболявания и отрови. Лекува епилепсия, екзема и болести на матката.

Тигровото око, като талисман усилва способностите към съсредоточаване, укрепва здравия смисъл, направлява притежателя си към съществени дела, стимулира педагогическите способности. Предпазва също така от страданията на необоснованата ревност и от коварството и конкурентността.

Водолей

За Водолеите - тюркоаз, кехлибар, аквамарин, сапфир и розов топаз. Гранат - жителите на изтока са го ценели заради неговите лечебни свойства при болки в главата и при висока температура. Този камък е трябвало също да обезпечи и доброто настроение на неговият притежател.

Като талисман в древността за тюркоаза се е считало, че този камък усилва интуицията, придава честолюбие, проницателност, постоянство. Той носи успех на притежателя си, щастие и мир в дома и семейството. Така също камъкът спасява от гнева на силните на деня. Като амулет, особено ако се носи на врата, облекчава болните от хепатит, действа целебно при очни и стомашни болести, предпазва - от нищетата.

Риби

За Рибите - камъни със светли цветове, като светъл аметист, лунен камък, сапфир, аквамарин, хризолит и александрит, а така също бисери и перли, както и всичките разновидности на аметиста. Древните гърци са смятали, че бисерите са втвърдените сълзи на морските нимфи или пък са сълзите на океана. А в средните векове е съществувала легендата, че сълзите на сираците и невинно обижданите ангели са били затворени в раковините на мидите и там те са се превърнали в скъпоценни камъни. Като свойства на перлите се приписва възможността за лекуване на малокръвието при децата, при заболяване на черния дроб.

Аметистът носи успехи при лова и спортните състезания. Той предпазва от пиянство, като този, който има на ръката си пръстен с камъка, няма защо да се бои, че напитката ще замъгли съзнанието му. Камъкът е символ на принасянето на успехи, на покой и на благополучие, успокоява нервната система, премахва разправиите. В древността са считали, че ако се издълбае на повърхността на камъка знакът на Луната или на Слънцето, то този който го носи, ще бъде защитен от отравяния.