В последните десетилетия в родната кулинария масово навлязоха всякакви машини от типа мултикукър и рецептите за приготвяне на ястия в тях станаха все по-търсени. Народът се убеди, че с мултикукърите гозбата може да е ароматна, вкусна и много апетитна. Ето няколко идеи от https://receptite.com/
Грах яхния с наденички
Продукти за 4 порции:
- 400 г замразен грах
- 2 с.л. олио (ако добавите наденички, сложете само 1 с.л.)
- 1 глава лук
- 1-2 морков
- 1 връзка копър
- 1 с.л. червен пипер
- сол, черен пипер
- 8 малки наденички (или нарязан колбас по желание)
- 1 ч.ч. доматен сок или смляна доматена консерва
- 2 с.л. брашно с връх
Начин на приготвяне:
Сложете олиото, граха, ситно нарязания лук, настърганите или нарязани моркови, ситно нарязания копър, червения пипер, наденичките (нарязани или цели) в тенджерата на мултикукъра. Разбъркайте и налейте топла вода до ръба, където се слага решетката за готвене на пара. Посолете и добавете черен пипер. Затворете мултикукъра и включете на програма ПЪРЖЕНЕ/ЯХНИЯ (на моя уред е F5 - 20 минути). След като приключи програмата, изпуснете парата, отворете мултикукъра и налейте кашичката от размитото в доматения сок брашно. Разбъркайте добре и затворете пак мултикукъра. Включете го пак на същата програма и след като минат 10 минути от започването на обратното броене, изключете мултикукъра. Ястието е готово за сервиране.
Пилешка супа
Продукти за 6 порции:
- 500 г пилешки фенери или 200 г друго пилешко месо
- 2 картофа
- 1 ч.ч. замразени зеленчуци - грах, моркови, карфиол
- 1 глава лук
- 1-2 с.л. настърган корен от целина
- 100 г фиде или ориз
- 1 кубче пилешки бульон
- сол, черен пипер и чубрица на вкус
- бульонът, в който са врели фенерите
- За застройката:
- 1 яйце
- 3-4 капки оцет или лимонов сок
- 2 с.л. кисело мляко или 1 с.л. заквасена сметана
- магданоз
Начин на приготвяне:
Сварете пилешките фенери до готовност да може да им се обере месото от костите. След това оберете месото. В тенджерата на кукъра сложете месото, нарязаните на кубчета картофи, замразените зеленчуци (може да сложите пресни), целината, ситно нарязания лук, фидето (аз използвах прясно домашно фиде, и то два пъти повече – 200 г), натрошеното кубче пилешки бульон, поръсете с чубрица и черен пипер и залейте с прецедения бульон до разграфените 3/5 на тенджерата. Посолете на вкус. Затворете мултикукъра и включете на програма СУПИ/КАША. През това време си направете застройката - в по-дълбока купа си разбийте яйцето с оцета, добавете киселото мляко (може и без него) и хубаво разбийте сместа. След като свърши програмата, изключете кукъра (в противен случай веднага започва функцията претопляне), изпуснете парата и отворете капака. С няколко черпака от бульона на супата редуцирайте застройката, като я бъркате непрекъснато, и след това я върнете в тенджерата да се застрои супата. Поръсете със ситно нарязан магданоз. Ако няма да сервирате веднага, затворете с капака кукъра и супата ще се запази няколко часа топла. По желание може да включите програмата за подгряване. Ако използвате друго пилешко месо без кокал, нарежете го на ситно и направо го сложете в тенджерата. Вместо бульон залейте супата с топла вода.
Зеленчуци плакия
Продукти:
- 350 г броколи
- 350 г картофи
- 100 г пресни гъби
- 200 г заквасена сметана
- 100 г сирене
- 100 г кашкавал
- 2 яйца
- 10 г масло
- копър
Начин на приготвяне:
Измитото и накъсано на розички броколи се бланшира за 3 минути в подсолена вода. Измитите и нарязани на едри кубчета картофи също се сваряват в леко подсолена вода. Така сварените зеленчуци се изсипват в съда на мултикукъра и върху тях се разпределят целите или нарязани на едри парчета, изчистени и измити гъби. Зеленчуците се заливат равномерно с разбитата смес от яйца, сметана, сирене и масло. Кашкавалът, нарязан на тънки филии, се разпределя равномерно по цялата повърхност на ястието. Мултикукърът се включва на програма за печене (около 25-30 минути) и след приключване на програмата готовото ястие се поръсва със ситно нарязан копър.
Какаов кекс
Продукти:
- 1 яйце
- 1 ч.ч. пудра захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ванилии
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. какао
Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват в същата последователност, като няма нужда да се ползва миксер - аз разбивах с тел до смесване на продуктите. Изливам в купата на мултикукъра и пека на програма Bake, на 180 градуса, за 50-60 минути.