0

Н а изминалия Еньовден се почитат природата и лечебната й сила. Вярва се, че билките, набрани навръх празника, имат мощни лечебни свойства, церящи множество остри заболявания.

“Понякога традиционната медицина е безсилна, тогава наред идва природата - разполагаме с много билки, всяка от която притежава своите ползи. Например ментата – тя има успокоително действие, премахва усещания като мравучкане или изтръпване на крайници, в помощ е при проблеми с вегетативната нервна система. И това е един от малкото примери”, коментира един от най-известните билколечители у нас Дончо Тонев, от Хасковските минерални бани.

Рецепта

Билкарят попада на една рецепта преди години, която издава съвсем наскоро – в 200 мл вряла вода се запарва 1 с.л. изсушена мента. След като изстине, се прецежда. Готовата смес се разделя на три равни части и се пие по три пъти на ден. Счита се, че ментата помага при болки в стомаха. Но чудото, което цели язва, гастрит или остри спазми в областта на корема, е жълтият кантарион. “Тази рецепта съм я казвал и преди. Добрата новина е, че получавам обратна връзка от хора, изпробвали я. Работи. Необходимо е следното - 4 килограма суров цвят на жълт кантарион да се сложи в тенджера с 4 литра зехтин. Затваря се и се оставя да стои 40 дни на слънце. От време на време се разбърква. На последния ден се прецежда с тензух. Получената смес трябва да се пие сутрин, обед и вечер по една супена лъжица”, коментира Дончо, който гарантира за отварата против колити и пр.

Пети

Добър резултат, но при рани, възпаления по кожата и напукани пети дава билката камшик, която се забърква със свинска мас. Необходимо е да се запържи в тиганче, след което да се остави, докато сместа не придобие жълти оттенъци. Оставя се в рамките на едно денонощие, а след това се нанася върху проблемните зони с масажни движения. “За по-леки форми на възпаления помагат промивките със смрадлика. Тя е най-добрият природен дезинфектант. Абсолютно доказано в годините назад. За съжаление има една неприятна тенденция, тъй като билката е популярна – хората предпочитат да отидат в аптеката и да си я купят, но не осъзнават, че с обикновената запарка не правят нищо, не предизвикват нищо. Трябва да се вземат 100 г от билката, да се сварят в литър и половина вода, не повече и не по-малко, да ври 20 минути и да се прецеди. И отново – отварата не лекува, трябва да остане минимум три дни, а тогава да се промиват рани, да се жабурка с нея и пр.”, допълва прочутият лечител пред “Телеграф”.

Цистит

Според Дончо Тонев най-честите оплаквания са от страна на жени, страдащи от цистит. “Не мога да споделя всичките си тайни, все пак така изкарвам прехраната си (смее се). Но все пак е важно да спомена, че циститът при жените се лекува по-дълго, когато в основата на лечението стоят билките. Става дума на времеви интервал от порядъка на 2 месеца. През последните години зачестиха и случаите на инвитро, с много дами успяхме да докажем и на самите нас, и на останалите, че има естествени методи. В практиката ми вече са се родили десетки деца, смятам, че е благодарение на съветите”, казва Тонев. Той е наследил занаята от „министъра на билките“ Иван Бързински, който е всепризнат. Смята обаче да предаде щафетата в ръцете на сина си Николай Тонев. “През годините, в които баща ми лекува различни болести благодарение на билките, интересът ми започна да расте. Виждам какво е нивото на търсене и се радвам, че все повече хора се насочват към природното лечение. Знам част от рецептите, други тепърва ми предстои да науча и изпробвам, вярвам, че ще пожъна успех в сферата, защото влизам в нея с огромно желание. Силата на баща ми е в лечението на алергии, страховите неврози, паническото разстройство и депресията. Сега е сезонът на алергиите, които се проявяват под различна форма – кашлица, кихане, обриви, сърбежи и подуване. Изключително неприятно… Той ги лекува с комбинация билки. Смятам да се усъвършенствам и да навляза в дълбокото”, казва пред “Телеграф” наследникът на Тонев.