0

Ч астни забавачки крадат медицинските сестри от лекарските кабинети и болниците. Оказва се, че в детските градини те получават по-високи заплати, отколкото в лечебните заведения.

В най-големия сайт за обяви за работа са публикувани редица предложения. От описанието става ясно, че лекарите предлагат около 700-900 лв. месечно възнаграждение за работа на кабинет. Малко по-високи заплати до около 1000 лв. се изкарват в центровете за спешна помощ, а в болниците са приблизително 1400 лв. бруто. На този фон частни детски заведения пускат обяви, в които предлагат работа за медицински сестри срещу 2000 лв. на месец.

График

Така например в началото на март Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев” публикува обява за старша медицинска сестра, като предлага 930 лв. заплата. По същото време Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Бургас търси медицинска сестра за пневмологично отделение. Работата е на график с дневни и нощни дежурства на 8-часов работен ден, а предлаганата заплата е 1084 лв. нето. В обявата е посочено, че се предлага и допълнително материално стимулиране „в зависимост от финансовия резултат на търговското дружество“. С друга обява МБАЛ „Национална кардиологична болница” набира медсестри за отделението по спешна кардиология. Служителите работят на смени със 7-часов работен ден. Те получават ваучери за храна в размер на 60 лв. месечно, а предложеното възнаграждение е 1000-1300 лв. бруто.

Премии

Тези заплати са идентични с възнагражденията за медицински сестри в общински детски градини, но са много по-ниски от предложенията на частните забавачки и училища. Така например столични ясли и градини търсят медсестри на половин или пълен работен ден, като предлагат минимум 1500 до около 2000 лв. Частно школо в София пък е пуснало обява с оферта за 2 бона месечно. Междувременно в сайта са публикувани обяви и за работа в чужбина. Медицински сестри във Виена например взимат между 2300 и 3000 евро нетна заплата с допълнителни премии при работа на празници и в почивни дни. Фирма пък набира кадри за Щутгарт, Германия и предлага 6400 лева нетно месечно възнаграждение с коледни и ваканционни добавки към заплатата. Друга оферта от Мюнхен, Германия, пък обещава заплата от 4000 до 4500 евро, платен годишен отпуск до 30 дни и ваканционен бонус.

Една обслужва по 7 пациенти в болниците

Медицинските сестри са най-дефицитните кадри в лечебните заведения, показват данните на „Индекс на болниците“. Анкета проведена в 69 здравни заведения от цялата страна показва, че 90% от тях отчитат недостиг на сестри. В над 40% от анкетираните лечебни заведения на един лекар се пада по-малко от една или една медицинска сестра, а в 58% от болниците на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва. Липсата на медсестри е във всички направления, но като специалностите с остър недостиг са посочени Анестезиология и интензивно лечение, АГ, Хирургия и др. Според мениджърите на лечебните заведения, дефицитът на сестри оказва най-голямо влияние върху качеството на лечение. 51.6% посочват, че недостигът води до липсата на адекватни грижи за пациентите, а 60% от тях смятат, че липсата на тези кадри води до увеличаване на възможността от грешка при болничния престой на пациентите и намаляване на качеството на лечение. Болниците отчитат и текучество на тези кадри, като заплащането е основната причина за напускане на медицинските сестри.