0

- Д-р Какарашев, по празниците повечето хора обичайно прекаляват с яденето и пиенето. Какви проблеми със здравето могат да си причинят ?

- Така е. При натоварване на организма с голямо количество храна и алкохол има риск от остър панкреатит и калкулозен холецистит. Освен това, като си хапнете повечко солена и мазна храна може да повишите артериалното кръвно налягане, а ако прекалите със сладките неща може да повишите нивото на кръвната си захар, което е опасно при хората страдащи от захарен диабет. При консумация на алкохол се увеличава риска от възникване на инциденти и злополуки. Спомням си, случка от преди години. Тогава бях на нощно дежурство в Спешния център и на една Коледа ни докараха младо момиче с рана на главата. Разпитахме пациентката какво се е случило и тя ни разказа, че празнувала Коледа с приятеля си. Хапнали добре и пийнали повечко алкохол. В един момент приятеля й, който бил доста ревнив, се скарал с момичето, взел чашата си от Шампанско и я счупил в главата на момичето…

- Какво ще посъветвате хората, които имат дискомфорт след хранене?

- Необходимо е да избягват пикантните подправки, мазните храни, пържените ястия, както и храните които водят до образуване на много газове в стомаха - такива са бобовите храни. При раздуване на стомаха от газове на помощ идват продуктите съдържащи симетикон, които водят до по-лесното отделяне на газовете. Храненето трябва да е редовно, да се хапва и пийва по-често и по малко.

- Да пием ли по „една малка ракийка“ по празниците?

- Употребата на алкохол не е препоръчителна, ама можем да си кажем „Наздраве“ с една малка ракийка от 50 милилитра - разбира се, ако това не ни е забранено от лекарите. Никога не бива да пием „водката вместо вода“. С алкохола трябва да се внимава и да не се прекалява. Ракията, приемана от време на време и то в малки количества, може да се каже, че притежава някои полезни качества, сред които са: успокояване на нервната система след изживян стрес, понижаване на високото кръвно налягане, стимулиране на отделянето на стомашни сокове, подобряване на метаболизма, стимулиране работата на сърцето, предпазване от тромбози и други. Понякога изпиването на 50 милилитра ракийка може да ви помогне при главоболие, мигрена, болки в гърба и шията. Приемът на 50 милилитра домашна ракия на гладно, последвано от спазването на диета с варени картофи, прегорен хляб и малко бяло саламурено сирене, помага срещу чревно разстройство - това го знам от моят баща и сме го прилагали при необходимост. Обаче, забележете: редовната консумация на алкохол според СЗО увеличава рисковете от ракови заболявания, включително от рака на дебелото черво, рака на черния дроб, рака на ларинкса, рака на фаринкса, рака на устната кухина и рака на гърдата. Освен това, при системна злоупотреба с концентрирани алкохолни напитки могат да се отключат множество сериозни хронични заболявания и да възникнат съдови инциденти, които да причинят преждевременна смърт. Това което можете да си позволите е по едно малко питие от 50 милилитра ракия или друг концентриран алкохол до 40 градуса, но не повече от три пъти седмично и разбира се, ако нямате медицински противопоказания за консумация на алкохол.

- Как да разберем, че са ни почерпили с метилов алкохол?

- Първоначалните симптоми на отравяне с метилов алкохол се наблюдават 12-24 часа след консумацията му. Неврологичните симптоми са атаксия, главоболие, гадене, повръщане и болка в горната част на корема. Следва нарушение на съзнанието при което пациентът може да изпадне в кома. Вследствие на мозъчните уреждания, той може да получи припадъци. При натрупване на мравчена киселина в зрителния нерв се явяват очни симптоми - светкавици, светлини и замъгляване на зрението. Зрителната острота прогресивно намалява и се стига до пълно ослепяване.

- Ако не пием друг алкохол, може ли да се насладим на чаша червено вино?

- Може, но виното съдържа алкохол и употребата му следва да е ограничена. За „Наздраве“ по празниците се чукнете с чаша от 100 до 200 милилитра качествено червено вино и не правете това всеки ден. Не пийте вино, ако лекарите са ви забранили да употребявате алкохол поради някакво заболяване. Червеното вино съдържа фенолни съединения и е богато на антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на злокачествени новообразувания. Умерената му консумация предпазва от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти. Червеното вино е богато на витамини от група В, на минерали, калии и желязо. Помага при анемия и забавя развитието на атеросклерозата. Укрепва имунната система и помага при настинки. Ресвератролът във виното премахва токсичните вещества, радионуклеотидите и тежките метали. Обаче в никой случай не прекалявайте с употребата на вино, защото ще развиете алкохолна интоксикация, алкохолна зависимост, психо-емоционални разстройства, деградация на личността и чернодробна цироза.

- Има ли храни, които са естествени афродизиаци и с които можем да изненадаме приятно любимият човек по празниците?

- Има, разбира се! Една романтична вечеря с вашият сексуален партньор е препоръчително да включва храните и напитките, които са естествени афродизиаци. Не ви трябва виагра, достатъчни са приятната компания на любимия човек, наличието на ароматни благоухания, приглушената светлина на свещи, хапването на шоколад, стриди, калмари, яйца, пикантни храни, моркови, домати, картофи, смокини, ягоди, банани, портокали, диня, пъпеш, пчелен мед, орехи, бадеми, пиенето на чаша ароматно кафе и на чаша изискано шампанско. Преди секс с партньора си може да хапнете по 30 грама натурален шоколад. Той съдържа фенилетиламин и освобождава хормоните на щастието, наречени „ендорфини“. Освен шоколад, може да ползвате ленено семе, сурово тиквено семе, сурови семена от нар и авокадо. На езика на ацтеките „авокадо“ значи „тестис“ и вероятно се нарича така поради ролята му на афродизиак. Авокадото съдържа много витамин Е, калии и е богат на почти всички витамини, минерали и хранителни вещества. За засилване на либидото на жените и за постигане на мощен оргазъм при тях основна роля имат сексуалната игра, предшествана от средиземноморска диета, която включва мазна риба, пълнозърнести храни и пресни зеленчуци. Анасоновите напитки, като мастиката и узото са прекрасни афродизиаци, които следва да се консумират умерено, примерно  50 милилитра преди секс. Те събуждат желанието за секс, премахват задръжките и разширяват кръвоносните съдове на половите органи.

- Възможно ли е употребата на някои храни да провали интимната близост с партньора ни по празниците?

- Да, възможно е и с тези храни трябва да внимавате, ако очаквате в близките няколко часа да бъдете интимни с партньора си. Това са бобовите култури, броколите, сиренето, белия хляб, сладкия корен, ментата, продуктите съдържащи хинин и соя. Някои от тях снижават нивото на тестостерона и на естрогените, а други са газообразуващи, поради което подуват корема и могат да причинят чревни спазми, дължащи се на съдържащите се в тях ферментирали въглехидрати. Метеоризмът и коремните колики създават дискомфорт по време на секс. Също така не е добре да консумирате чесън преди половия контакт – от една страна миризмата на чесън може да отблъсне сексуалния ви партньор, а от друга страна чесънът понижава артериалното кръвно налягане и може да доведе до проблем с ерекцията. За да имате добър секс, трябва преди всичко да намалите нивото на стреса, да си почивате добре и да не мислите постоянно за проблемите си.

- Кои правила да спазваме на трапезата по време на празниците?

- По празниците българинът традиционно е на богата трапеза. Тогава някои си хапват и пийват като "попско чедо по задушница". Пийте редовно достатъчно вода, правете си айран или фреш от пресни плодове – това са здравословни напитки с които е препоръчител но да заместите алкохола. Яжте предимно плодове, зеленчуци и ядки. Намалете употребата на обработените химически и термично храни. И от мен, д-р Какарашев, помнете правилото: „От нищо да не се лишаваме, ама и с нищо да не прекаляваме!“.

Това е той: Д-р Румен Какарашев  е лекар с над 20-години лекарски стаж; Завършил е медицина в Тракийски университет – Стара Загора; Специалист е по Обща медицина;   

*Марина Асенова