0

К анелата, градинският чай и куркумата мога да удължат човешкия живот.
Причината е, че използването на определени подправки може да намали риска от рак, диабет и други опасни заболявания, съобщи вестник Express.
Списъкът с полезни растения изготвя  д-р Джесика Нибс, която изброи три натурални подправки, които имат полезни свойства и помагат за предпазване на тялото от сериозни заболявания.
Първа в списъка е куркумата, която  намалява риска от рак и заболявания, свързани с напредването на възрастта. ”Куркуминът може да удължи живота, като инхибира липидната пероксидация и също така увеличава антиоксидантната активност”, се казва в статията.


В едно проучване пациенти, които консумират четири грама от билката на месец, са забелязали 40% намаление на увреждането на дебелото черво, което може да доведе до рак, пише БГНЕС.
Следващата в списъка е канелата. Ароматната подправка понижава  нивата на кръвната захар при диабет тип 2 и намалява възпалителните процеси в организма.„Едно проучване показа, че екстрактът от канела може да намали пролиферацията на раковите клетки и да причини тяхната смърт”, пише авторът. Етеричното масло от канела е едно от най-ефикасните срещу тумори.
На трето място в списъка е градинският чай , който е друга чудодейна билка.  Помага за подобряване на мозъчната функция и паметта, което е особено важно при деменция и болестта на Алцхаймер. Растението е полезно и за предотвратяване на сърдечни заболявания, се казва в публикацията.