0

Всеки ден в България умира по една жена от рак на шийката на матката. В същото време страната ни е на едно от последните нива по ваксинация срещу човешки папиломавирус (HPV), който е основен причинител на този и още няколко вида рак. Само 3% процента от момичетата на 15 години у нас са ваксинирани, според данни за 2020 г. Това посочи проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ по време на пресконференция в БТА, посветена на темата.

Според експертите, основни препятствия за покачване на ваксиналното покритие при рутинните имунизации у нас са проблеми при комуникацията, дезинформация, фалшиви новини, липса на политическа единност.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, изтъкна че е важно да се сведат до разумния минимум заболяванията, причинени от HPV с ваксинация на момичетата и с максимално разясняване за ползите от ваксините, което според него трябва да се прави от общопрактикуващите лекари.

Д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване, посочи важността от изграждане на работеща технологична платформа в здравеопазването, но това, което по думите му истински липсва в момента, са хора, които да я пълнят с информация. В момента всяка една структура в българското здравеопазване се държи като феодал и не споделя информацията, която има. Всяка болница самостоятелно си съхранява информацията, НЗОК и тя, и това е една от причините, поради които това не се случва, посочи Симидчиев.