0

Ч ип в мозъка на пациенти с парализа възнамерява на имплантира американският милиардер Илон Мъск. Първите хора, на които ще бъдат поставени импланти, ще са с тежки наранявания на гръбначния мозък, съобщи бизнес магнатът изобретател в интервю за The Wall Street Journal. Очакваме одобрение от FDA, за да ги поставим през 2022 година, допълни той. Тази дейност ще се извършва от невротехнологичния стартъп на милиардера Neuralink. Мъск е убеден, че ще получи одобрението на регулатора, защото стандартите на Neuralink за имплантиране на устройства са по-високи от това, което FDA изисква. 

През април невротехнологичната компания извърши експеримент, при който на маймуна макак бяха имплантирани две устройства. Те й позволиха да играе проста видеоигра. Същият тип мозъчен имплант може да започне да се поставя и при хора още следващата година. С Neuralink имаме шанс да възстановим функционалността на цялото тяло при човек, който има травма на гръбначния мозък, казва Мъск.

Крайната цел на компанията е да стигне до сливане на човешкото съзнание и изкуствения интелект в едно. Но първоначалната употреба ще се съсредоточи върху възстановяването на хора с парализа и други неврологични проблеми. „Мисля, че имаме шанса да позволим на някой, който не може да ходи или да използва ръцете си, да го прави отново. Не искам да пораждам неоснователно надежди, но все повече се убеждавам, че това може да бъде направено“, обясни Илон Мъск.