0

Г адене, повръщане, болка в стомаха и загуба на апетит издават Омикрон. Това твърди американският лекар Бил Адмайър пред WPMI-TV.
Милена Димитрова. Доста пациенти, диагностицирани с новия вариант на коронавируса, се оплакват от точно описаната симптоматика, която е характерна за стомашно-чревни разстройства, обяснява специалистът, който участва в медицинско проучване.

При Oмикрон пациентите със стомашно-чревни разстройства се наблюдава бързо влошаване на състоянието и се появяват повече симптоми, казва медикът.Лекарите призовават да носите защитна маска в случай на необичайни стомашно-чревни проблеми, да намалите до минимум контактите с други хора и незабавно да потърсите лекарска помощ.Здравни експерти в САЩ казват още, че един от симптомите на инфекция с Омикрон е блед, сив или син оттенък на ноктите, устните или кожата.  Специалистите предупреждават, че сивата или синя кожа, устни и нокти може да са признак за ниски нива на кислород. Други симптоми на инфекция с Омикрон включват болки в гърба, дрезгав глас, нощно изпотяване, както и мускулни болки. Лекарите предупреждават, че всеки от тези симптоми е знак, че човек трябва да се консултира с медик.



Хремата пък е друг често срещан симптом при инфекция с щама Oмикрон. Възпалението на носната лигавица, причинено от коронавируса, продължава по-дълго от обикновената хрема, отбелязва Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и лекар по УНГ болести в Москва.
Много хора не се отнасят достатъчно сериозно към това състояние. Ковартното при хремата е, че тя пречи на насищането на мозъка с кислород, тъй като дишането през носа е от първостепенно значение за него, пише БГНЕС. “Носовото дишане вентилира мозъка ни със 70%. Ако носовото дишане е приглушено или изобщо липсва, мозъкът е много по-слабо снабден с кислород”, обяснява Зайцев.Според него продължителната хрема може да доведе до неприятни последици.
"Отначало тя ще даде някои отзвуци, а след това може да се превърне в проблем, когато чувствате главата си като "чугунена" поради хипоксия или постоянно страдате от главоболие", предупрежди лекарят.
 УНГ специалистът съветва да се потърси лекарска помощ, ако пълното дишане през носа не може да се възстанови в рамките на седем дни.
“Ако човек види, че хремата изчезва от само себе си и дишането се нормализира, това е добре. Ако след една седмица симптомите се засилят и не изчезват, това е стопроцентова причина да отидете на лекар”, казва Зайцев. Въпреки че се смята, че щамът Омикрон се разпространява много по-бързо от известните досега варианти на коронавируса, проучванията показват, че е по-лек от другите щамове, като ранните доклади на Обединеното кралство установяват, че рискът от хоспитализация е с 50 до 70% по-нисък от този на щама Делта.

Хремата е чест симптом при Омикрон

 Хремата е чест симптом при Омикрон
freepik.com

Откриха братовчед на новия щам в 57 страни

Братовчед на Омикрон бе засечен в 57 страни, съобщи Световната здравна организация. Възможно е той да се окаже по-заразен от оригиналната версия, предаде Франс прес. Омикрон се превърна в доминиращия вариант на коронавируса след откриването си в Южна Африка преди десет седмици. В седмичния си епидемиологичен бюлетин СЗО обяснява, че вариантът, откриван в 93 на сто от пробите, има няколко подварианта - БА.1, БА.1.1, БА.2 и БА.3. От тях първите два са идентични на 96 на сто с оригинала. Констатира се обаче явно увеличение на броя на случаите на варианта БА.2, който съдържа множество мутации, различни от оригиналната версия, особено в протеиновия "шип", отговарящ за проникване в човешките клетки. До момента проби от варианта БА.2 са били предоставени от 57 страни. В някои от тях този подвариант вече съставлява над половината от изследваните проби на Омикрон. Все още не се знае достатъчно за разликите между подвариантите на вируса. Затова те трябва да се изследват, обясниха експертите от СЗО.

Кихане и умора при болните с ваксина

Пет са най-често срещаните симптоми при хората, които са инфектирани, но са ваксинирани.
Това са  хрема, кихане, лека умора, главоболие и болки в гърлото,заяви пред "The Conversation" британският епидемиолог проф. Тим Спектър. Само половината от заразените се оплакват от класическите признаци, които включват треска, кашлица и загуба на обоняние. “Омикрон причинява симптоми, които приличат повече на обикновена настинка, особено при хора, които са били ваксинирани, и по-малко общи тежки системни симптоми”, обяснява специалистът пред изданието. Щамът на коронавируса Oмикрон или B.1.1.529, беше открит в Ботсвана и Южна Африка през ноември. Експертите смятат, че с него могат да се заразят както преболедували, така и ваксинирани лица. Новият вариант вече е идентифициран в 110 държави и доказано се разпространява по-бързо от предишния щам Делта