0

Б лизо 69 000 ученици вече имат зелен сертификат, съобщиха вчера от МОН. Това е увеличение с близо 20 400 спрямо седем дни по-рано. Тези ученици влизат в училище без тест за COVID-19, след като представят валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. Според  данни на МЗ изцяло ваксинираните гимназисти са 9,62%.  17,46 на сто от учениците от 5 до 12-и клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

От МОН отчетоха още, че близо 500 000 ученици учат присъствено през тази седмица. В училище са над 91 000 деца и младежи повече спрямо началото на втория учебен срок, показват данните от 14 февруари тази година. Едва 518 деца учат присъствено, без да бъдат тествани за вируса, заради ниска обща заболяемост в съответната община - под 250 на 100 000 души. През тази седмица присъствени занятия има за всички ученици в пет области - София-град, Стара Загора, Хасково, Разград и Силистра. В цялата страна продължава обучението в училище за учениците от началния етап - от първи до четвърти клас. До април тази година са осигурени щадящи антигенни тестове за изследване на учениците веднъж в седмицата.

От МОН отчитат съществен спад  при положителните тестове на учениците през тази седмица. Установените позитивни проби са общо 274. При предишното тестване техният брой беше 473. В начален курс заразените са общо 135. Положителните проби в прогимназията са 64, а при учениците от гимназиален етап - 75. Близо три пъти по-малко са позитивните резултати при учителите. Тази седмица с установен коронавирус са общо 88 педагози. При изследването на 7 февруари позитивните проби при тях бяха 236

Пандемията остави три хиляди българчета сираци

Поли Пантева

Над 3000 българчета са загубили единия или и двамата си родители в пандемията. COVID-сираците са обект на анализ, публикуван на сайта на Лондонския университет „Империал Колидж“. Той е изготвен по статистическата методология за глобални екстраполации. Данните обобщават и събраното в докладите „Глобални минимални оценки на децата, засегнати от COVID-19 – свързано сирачество и смърт на лица, полагащи грижи: проучване за моделиране“, публикуван в престижното научно издание „Лансет“ и „Деца: Скритата пандемия 2021. Съвместен доклад за сирачеството, свързано с COVID-19, и стратегия за действие“, изготвен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), Световната здравна организация (СЗО), Американска агенция за международно развитие (USAID) и университетите в Лондон, Оксфорд и Кейптаун. Според статистиката в България 3100 деца са загубили родител, а 6700 деца са останали без баба, дядо или друг възрастен, полагал грижи за тях. От началото на пандемията до момента, COVID взе над 34 600 жертви у нас, което е повече от жителите на Силистра.