0

Б ръчките по лицето и болките в коленете са белезите, по които лесно можем да разпознаем, че остаряваме. Мозъкът ни обаче не се води по нашето ЕГН, а си има своя собствена възраст, която е неизвестна. При някои хора сивото вещество остарява бързо и намалява още докато са млади, а при други умът е остър като бръснач дори и когато косите са побелели. Ето защо учени по цял свят се опитват да намерят начин за разгадаване на „годините“ на човешкия мозък, както и фактори за неговото подмладяване и състаряване. Британски лекари например разработват методика за изчисляване на „мозъчната възраст“, при която отчитат телесното тегло, нивото на холестерина, употребата на алкохол и редица други. Всичките данни общо ще позволят да се определи какъв брой мозъчни клетки е изгубил човек и доколко бързо е станало това. 

Едно от откритията в тази връзка е на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Според проучването им трагичните събития в живота на човек убиват нервни клетки и така сивото вещество буквално се свива. Разводът състарява мозъка ни с 4 месеца. Същият ефект имат загубата на любим човек, смъртта в семейството, сериозните здравословни проблеми. Това означава, че ако човек има лошият късмет да се сблъска в кратък период от време с няколко житейски предизвикателства, мозъкът му може за дни да остарее с година. Според някои учени стареенето е в резултат на възпаления, които се случват в мозъчната кора под влиянието на силен стрес и негативни емоции. Според други пък важна е реакцията на човека подложен на тези събития, дали той ще спре да се храни, дали ще загуби качеството на съня си и т.н.

Факторите, които отговарят за възрастта на мозъка ни, са десетки. От часовете за почивка, през менюто, сексуалния живот, та чак до професията ни. Проучвания доказват, че хората, които спят по-малко от 6 часа в денонощие, губят по-бързо своя умствен капацитет. В същото време обаче, ако ядем редовно зеленчуци и плодове, риба и ленено семе, пийваме червено вино и гроздов сок, това ще стимулира мозъка ни. Редовният оргазъм също има тази уникална способност. Оказва се, че хората, които редовно се отдават на интимни страсти, се справят по-добре на тестове за мислене и запомняне. Същото важи и за спортуващите хора. Дори лека тренировка в продължение на 30 минути поне 5 дни в седмицата, е способна да събуди ума ни и да го тренира наравно с тялото. И обратното – наднорменото тегло е предпоставка за „стопяване“ на сивото вещество. Практикуването на йога пък конкретно се свързва с промените в кардиометаболните рискови фактори и мозъчните невротрофични фактори. Активностите обаче не са само за тялото. Такива има и за мозъка ни. Ученето на чужд език е един от най-ефективните методи за подмладяване. Освен него помагат четенето на книги, решаването на кръстословици и судоку, пресмятането на ум вместо с калкулатора.