0
  • Завършва висше образование в Тракийски университет - Стара Загора
  • Изучава класически и рефлекторен масаж при проф. д-р Александър Чомаков в МУ-Пловдив
  • Рейки Мастър и Учител
  • Юмейхо терапевт 4-та степен
  • Работи съвместно с доц. д-р Николай Димитров в център за източна медицина "Via Vite", гр.Стара Загора

- Г-н Атанасов, системата на Рейки през последните десетилетия завладя Америка и Европа, като бързо и трайно намери почва и в България. Какво точно представлява Рейки?

- Д-р Какарашев, Рейки ползва универсалната Космическа енергия. Тя се предава от мастъра на пациента с полагане на ръцете. На японски първата сричка „рей” означава „дух, душа”, така също и „Вселена, Универсум”. Втората сричка на думата е „ки” – тя означава жизнена енергия. Цялата дума се превежда като Универсална Жизнена Енергия. Тази енергия ни е нужна, за да сме живи. Процесите в организма, от заздравяването на рани, до размножаването на клетките, се осъществяват благодарение на тази енергия. Всичко това протича спонтанно, без да го осъзнаваме. Здравето и животът на човека зависят от правилното циркулиране на жизнената енергия в енергийната ни система. С помощта на Рейки тази жизнена енергия се активира, усилва се и се балансира.

- Как става този баланс на жизнената енергия чрез системата на Рейки?

- Става холистично. Рейки влияе цялостно на човешкото съществуване, стимулира самолечението като отстранява смущенията и нарушенията във фината енергийна система на всяко живо същество. Рейки въздейства върху нарушеното равновесие като достига до причината за болестта.

- От къде идва Рейки в България – от Япония, от Китай или от Тибет?

- Счита се, че Рейки, като система за лечение е създадена от мастър Микао Усуи в Япония. Всъщност, Рейки е древен начин за лечение, чиито корени ни отвеждат в Тибет, където от хилядолетия се практикува от монасите в манастирите. От Тибет системата се разпространява в Египет, Древна Гърция, Рим, Индия, а по-късно и на изток в Китай и Япония. В далечното минало знанието за Рейки е строго пазено в тайна и е било достъпно само за ограничен кръг посветени. С годините това знание е било загубено, но е било преоткрито от Микао Усуи в края на XIX век. Голямата заслуга на мастър Микао Усуи е, че успява да адаптира така системата за обучение и инициация, че да е достъпна за максимален брой хора. Мастър Усуи заедно с учениците си създава Рейки общество, където започва лечителска практика. След 9 години упорита работа е имало стотици излекувани хора, които са били с епикризи и диагнози поставени от лекари, практикуващи конвенционална медицина. Цялата документация е предадена в Министерството на здравеопазването и след разглеждането й системата Рейки е официално призната за алтернативен метод на лечение. Мастър Микао Усуи и учениците му полагат огромен безвъзмезден труд след едно от мащабните японски земетресения. Това спомага за популяризирането на Рейки в Япония. В момента в света има над 30 различни системи Рейки, всяка от които има своите отличителни особености. Но всъщност, всички те произлизат от една обща древна школа, чиито корени са се пазили в Тибет и по-късно са били формирани в учебна система от Мастър Усуи в Япония. Впоследствие чрез Хавайо Таката, която е японка живееща на Хаваите, Рейки е пренесена в САЩ, а от там – в Европа и в България.

- За кого е подходящо лечението с Рейки?

- Рейки е абсолютно безопасна и приложима за всички живи същества – хора, животни и растения. Системата е достъпна за всеки, понеже е изключително лесна за усвояване. Въвеждането в системата на Рейки става чрез посвещаване (инициация) от майстор и учител по Рейки. Той настройва енергийната система на ученика на по-високо вибрационно ниво. По време на настройването се прочиства централният енергиен канал на гръбначния стълб, отварят се енергийните центрове (чакрите), което позволява на Рейки свободно да преминава в енергийната система на човека.

- Може ли Рейки да се съчетава с други лечебни методи?

- Да, д-р Какарашев, възможно е съчетаването на Рейки с други духовни и терапевтични практики. Практикувайки Рейки, човек може да постигне баланс и хармония в живота си и да преодолее много от проблемите, които спъват неговото развитие. Искам дебело да подчертая, че Рейки не е вяра и не зависи от религиозната ориентация на практикуващия. Освен това, Рейки е проста и ефективна система за възстановяване и укрепване на здравето.

- Как протича един Рейки-сеанс при вас?

- Доц. д-р Николай Димитров преглежда пациента и определя диагнозата. Под негово ръководство, аз провеждам Рейки-сеанса, който изисква полагане на ръце върху 13 позиции от тялото на болния човек. Всички тези позиции са свързани с чакрите и енергийните центрове на нашето тяло. При нарушение на енергийния поток в някоя от тях, могат да бъдат локализирани проблемен орган или зона, на които да се обърне по-голямо внимание. Рейки може да се ползва и като спешна помощ. Примерно, може да се облекчи болката при зъбобол с Рейки, като това облекчение става преди посещението на пациента при специалиста по дентална медицина. Като лечебна система, Рейки може да се използва за лечение на много остри и хронични заболявания. Освен това, по много добър начин, Рейки допълва успехите на конвенционалната медицина. Самостоятелно или в комбинация с акупунктура, акупресура или китайски масаж, Рейки показва изключително добри резултати при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, мигрена, плексити и други неврологични заболявания.

- А какво е Юмейхо и за какво се ползва този масаж?

- Юмейхо е терапевтичен метод на хълбочно-изправящата и притискащо-разтриваща терапия. Създаден е като система за лечение от Масаиуки Сайонджи през 1981 г. и включва наместване на ставите, практики от акупресурата и рефлексотерапията, стречинг елементи, както и специални масажни техники върху мускулите. Юмейхо включва методичното прилагане на комплекс от 100 мануални действия (похвата) и физически упражнения, чиято цел е да се възстанови функционалния баланс на човешкия организъм. Тя съчетава сложни процеси на физическо и духовно ниво, увеличава жизнените сили на организма чрез завръщане към природата. По този начин се премахват или подобряват широка гама от неразположения, които могат да доведат до остри и хронични заболявания. Юмейхо въздейства върху цялото тяло и цели премахване на остра или хронична болка, както и комплексно подобряване на здравето.

- Помага ли Юмейхо при хората, водещи заседнал начин на живот?

 - Да, помага. Юмейхо е особено подходяща при обща скованост на тялото, предизвикана от заседналия начин на живот, който практикуват доста хора. Помага също при физически и емоционален стрес, при депресивни състояния, при храносмилателни проблеми, при безсъние, при тревожност, при болки в кръста, при ишиас, при схванат врат, при болки в гърба и краката, при дископатия и дискови хернии, при плексит, при невралгия, при главоболие и мигрена, при ошипяване и при гинекологични проблеми. Посредством Юмейхо се прави наместване на всички изкривявания по тялото. При наличие на хълбочно-ставно разместване, центъра на тежестта на тялото се измества. Това променя механиката на стойката и на ходенето. Компенсирането на нарушеното равновесие към краката води до вредно въздействие върху гръбначния стълб, а от там и до изкривяване на костите и ставите на цялото тяло. Хълбочното разместване причинява болка и напрежение на телесната мускулатура и на съединителната тъкан. Това неминуемо предизвиква смущения в кръвообращението и в кръвоснабдяването на органите. Тези смущения отключват заболявания и намаляват защитните сили на организма. За наша радост, Юмейхо и масажът с пръсти могат изцяло да отстранят смущенията в костите, ставите и мускулите.

- Можете ли да дадете на читателите полезни практически упражнения, базирани на Рейки, с които самите те да подобрят живота и здравето си?

- Да, д-р Какарашев. Упражненията са лесни и са много ефикасни. Те могат да се практикуват от всички, с цел подобряване на здравето, включително от болни с коронавирус и от пациенти с пост-Ковид-синдром. Самият аз прилагам тези техники ежедневно, за да съм в отлична кондиция на духа и тялото.

Чистим чакрите за 30 минути

Седнете удобно на стол. Затворете очи. Дишайте дълбоко и издишвайте бавно, сякаш медитирате. Вдигнете ръцете си над главата и ги дръжте така, около 3 минути. Ръцете ви трябва да са с длани насочени към небето, като не докосвате с ръце нищо наоколо. Визуализирайте как получавате енергия от Вселената и след няколко минути ще почувствате вибрациите на Рейки-енергията. Бавно свалете ръцете надолу покрай тялото си. Дланите трябва да са насочени последователно към мозъка, сърцето, белия дроб, стомаха, черния дроб, пикочния мехур и половите органи. На всяко място задържате около минутка и така вие чрез ръцете си предавате Рейки-енергия на вашите органи като подобрявате функцията им. Отрицателната енергия се изхвърля през краката ви в земята. За да прочистите енергийните си канали, положете едната си ръка върху стомаха, а другата – върху гърдите. Останете така три минути. След това сложете едната си ръка върху челото, а другата ръка - върху половите органи. Отново задръжте 3 минути. Балансирайте всички енергии, като поставете едната си длан на челото, а другата длан – отзад на тила. Задръжте тази поза десетина минути и ще усетите как Рейки-енергията ви хармонизира, релаксира и тонизира. Ако имате негативни емоции като страх, вина или гняв кажете силно и ясно: ДАЙ МИ ХАРМОНИЯ! Поставете дланите на ръцете си една върху друга в областта на Слънчевия сплит – това е трета чакра. Дишайте дълбоко и бавно – докато получите облекчение и успокоение. Излезте навън, на двора или на поляна, където има широко свободно пространство. Затворете очи, дишайте спокойно и оставете тялото ви да се движи така както ви идва отвътре – извършвайте всякакви движения, включително нагоре-надолу и в кръг с ръцете и с краката си, сякаш танцувате някакъв неземен танц. Когато енергиите се уравновесят, движенията на тялото ви ще спрат от само себе си, а вие ще се чувствате блажено и в хармония с Вселената.