0

Н овогодишните обещания трябва да се изпълняват бавно и стъпка по стъпка. Това съветват от Американската асоциация на психолозите, цитирани от ЮПИ и БТА.
Поставете си цел, която е осъществима, казват експертите. Например, ако искате да се храните по-здравословно, не превръщайте диетата си в наказание - опитайте да замените десерта с нещо друго, което харесвате.

Ако пък целта е да тренирате повече - планирайте посещения на фитнес залата три или четири дни в седмицата, а не всичките седем. "Разговарях с хората относно даването на реалистични и практични новогодишни обещания... Дискутирахме, че има по-голяма вероятност за успех при поставянето на измерими, постижими, реалистични цели", казва Джеси Левин, която е старши психолог в предоставящата здравни грижи нюйоркска организация "Нортуел хелт". Това обаче е било преди пандемията от коронавирус. Психоложката споделя, че след избухването й насърчава хората да си поставят цели, но и да си "дават отсрочка сами на себе си и самоопрощение". "Всички преминаваме през изключително стресиращи последни две години. Виждаме вълни и варианти. Променихме ежедневието си", казва Левин. От Американската асоциация на психолозите съветват хората да променят навиците си постепенно.

Замяната на нездравословните със здравословни привички може да се осъществи с течение на времето, стъпка по стъпка, така както постепенно се придобиват вредни навици. Споделяйте напредъка си със семейството, приятелите или с група за подкрепа, която би могла да помогне за постигане на цели като отказване от тютюнопушенето. Това прави изпълнението на обещанието за по-здравословен начин на живот по-лесно и не толкова страшно, твърдят експертите.
Американските психолози също така припомнят, че допускането на малки грешки е съвсем нормално и не трябва на всяка цена да се търси постигане на съвършенство. Човек може да поиска подкрепа от най-близките си или професионална помощ, ако не може сам да се справи.

Психоложката Джеси Левин отбеляза също, че се наблюдава ръст на страдащите от депресия и тревожност, както и на злоупотреба с различни вещества заради продължаващата пандемия от Ковид-19. "Хората търсят психическа стабилност в променящата се среда. Тази година нека да не сме си най-строгите критици", каза тя. Според Джеси Левин е добре да си обещаем доброта, милосърдие и прошка. 
 

Учи как да създадем възпитателна история

 Учи как да създадем възпитателна история

Наръчник праща родители в света на приказките

Наръчник за родители и учители, който да ги води в света на приказките от гледна точка на детското развитие, ще излезе от печат през първия месец от годината. Това съобщи авторът му Любов Миронова. Изданието, озаглавено "Пътеводител в света на приказките" е насочено към нуждите на децата от раждането до 12-годишна възраст. В него може да бъде намерена информация за подходящите приказки по възрастови групи; типове книги отново по възрастови групи; основни аспекти на детското развитие; принципи и критерии за избор на приказки, видове и техните ползи за детето; плюсове и минуси на различните източници, от които приказките достигат до децата; подробни стъпки как разказвачът да поднесе произведението.

Има практическа част, в която са дадени указания как родителите и учителите да подготвят текст за поднасяне на деца; да създадат възпитателна история; да направят детска книга; да се ориентират по детските рисунки за етапа на развитие на детето; да подготвят и оформят подходящ текст за деца, които се учат да четат; да поднасят приказки на деца в детската градина.
В много богато приложение има примери, списъци с подходящи заглавия на приказки по възрастови групи, конкретни текстове и много други съкровища за ценители, отбелязва авторът пред БТА.