0

Все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши. Това заяви пред БНТ директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. Той призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания. "Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация,” изтъкна Мутафчийски.

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, каза още той. Според него въпреки правата на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски получи и почетна грамота за подкрепа на българското здравеопазване от директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който подчерта ролята на военната медицина в националното здравеопазване и на ВМА като водеща институция в това отношение. Десетки военни и цивилни служители на Военномедицинска академия бяха наградени по случай 130-ата годишнина от създаването на Академията.