Хумус от печени тиквички
Необходими продукти:
- 4 малки тиквички
- 60 г сусамов тахан
- 1 консерва нахут (400 г)
- 1 скилидка чесън
- 1 лимон
- 50 мл студено пресован зехтин
- 1 стрък розмарин
- сол и пипер меланж на вкус
- зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат по дължина, посоляват се и се намазват със зехтин. Пекат се на грил тиган. Нарязват се и се оставят да се охладят. Нахутът се пасира с наситнения розмарин, сусамовия тахан, тиквичките, чесъна, настърганата лимонова кора и лимоновия сок, зехтина, сол и пипер меланж на вкус. Поднася се с препечен хляб или крекери.
Чеснов хляб
Необходими продукти:
- 1 хляб (с дебела кора)
- 200 г краве масло (със стайна температура)
- 100 г сирене пармезан
- 1/2 връзка магданоз
- 4 скилидки чесън
- 4 стръка мащерка
- 1/2 ч.л. сух риган
- 1 щипка сминдух
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Хлябът се реже на филийки, чесънът се стрива на паста с малко сол, а магданозът и мащерката се наситняват. В купа се смесват чесънът, мащерката, магданозът, сминдухът, риганът и сол на вкус. Прибавя се и маслото, и се разбърква добре. Филиите се мажат с ароматното маслото, поръсват се с настъргания пармезан и се подреждат една до друга, за да се сглоби отново хлябът. Завиват се добре в алуминиево фолио. Хлябът се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Бухти с рикота и грах
Необходими продукти:
- 250 г сирене рикота
- 200 г замразен грах
- 70–80 г брашно
- 50 г сос айоли
- 2 яйца
- 1 лимон
- 2 стръка мента
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- сол и черен пипер на вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква с бакпулвера, сол и черен пипер. Грахът се оставя да се размрази. Рикотата се разбърква с яйцата. Добавят се грахът и сухите съставки. Разбърква се, докато се получи хомогенна смес. С лъжица се гребва от сместа, пуска се в сгорещено олио и се пържи на маслена баня до златисто. Така се приготвят всички бухтички. Ментата се наситнява и заедно с настърганата лимонова кора и 1 с.л. сок от лимон се разбърква със соса айоли. Бухтичките се сервират със соса.
Още на bonapeti.bg