0

Хумус от печени тиквички

Необходими продукти:

  • 4 малки тиквички
  • 60 г сусамов тахан
  • 1 консерва нахут (400 г)
  • 1 скилидка чесън
  • 1 лимон
  • 50 мл студено пресован зехтин
  • 1 стрък розмарин
  • сол и пипер меланж на вкус
  • зехтин за намазване

Начин на приготвяне:

Тиквичките се режат по дължина, посоляват се и се намазват със зехтин. Пекат се на грил тиган. Нарязват се и се оставят да се охладят. Нахутът се пасира с наситнения розмарин, сусамовия тахан, тиквичките, чесъна, настърганата лимонова кора и лимоновия сок, зехтина, сол и пипер меланж на вкус. Поднася се с препечен хляб или крекери.

Чеснов хляб

Необходими продукти:

  • 1 хляб (с дебела кора)
  • 200 г краве масло (със стайна температура)
  • 100 г сирене пармезан
  • 1/2 връзка магданоз
  • 4 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • 1/2 ч.л. сух риган
  • 1 щипка сминдух
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Хлябът се реже на филийки, чесънът се стрива на паста с малко сол, а магданозът и мащерката се наситняват. В купа се смесват чесънът, мащерката, магданозът, сминдухът, риганът и сол на вкус. Прибавя се и маслото, и се разбърква добре. Филиите се мажат с ароматното маслото, поръсват се с настъргания пармезан и се подреждат една до друга, за да се сглоби отново хлябът. Завиват се добре в алуминиево фолио. Хлябът се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Бухти с рикота и грах

Необходими продукти:

  • 250 г сирене рикота
  • 200 г замразен грах
  • 70–80 г брашно
  • 50 г сос айоли
  • 2 яйца
  • 1 лимон
  • 2 стръка мента
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Брашното се разбърква с бакпулвера, сол и черен пипер. Грахът се оставя да се размрази. Рикотата се разбърква с яйцата. Добавят се грахът и сухите съставки. Разбърква се, докато се получи хомогенна смес. С лъжица се гребва от сместа, пуска се в сгорещено олио и се пържи на маслена баня до златисто. Така се приготвят всички бухтички. Ментата се наситнява и заедно с настърганата лимонова кора и 1 с.л. сок от лимон се разбърква със соса айоли. Бухтичките се сервират със соса.

Още на bonapeti.bg