С толкова години на екрана и безчет предавания, Ути Бъчваров си остава истински класик в кулинарните тв рубрики у нас. Ето и няколко класики от пребогатата му тв кариера. Както се казва – а накрая и наздраве! Още на bnt.bg и uti.bg.
Панирани тиквички с меден сос
Продукти:
1 кг тиквички
1/2 ч.л. сол
150 г брашно
1 ч.л. сода за хляб
150 мл прясно мляко
2 яйца
олио за пърженето
За соса:
50 г мед
2-3 с.л. оцет
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен копър
половин връзка прясна мента
1 с.л. сусам
2 яйца
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на кръгчета. Оставете да се отцедят от водата. В купа смесете сухите съставки за панировката - брашното, содата и солта. Разбийте отделно яйцата и млякото и ги добавете в купата с брашното, като бъркате постоянно до получаване на гъста каша. Потапяйте тиквичките в панировката и ги изпържете в загрятото олио от всяка страна. Отцедете ги върху домакинска хартия. Направете соса, като сложите в тиган оцетът да заври, добавете меда, наситнения пресен чесън и сусам. Изсипете соса в купа и я увийте с фолио, за да омекне чесъна и да не е толкова активен. Наситнете пресния копър и мента ,намачкайте сварените яйца, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте всичко. Сервирайте тивкичките в чиния, залеете ги със соса и поръсете при сервиране с прясната мента и копър и настърганите варени яйца.
Зелена супа със забулени яйца
Продукти:
Всякакви зелении, каквито имате под ръка: коприва, спанак, лапад, киселец
2 картофа
1 връзка пресен лук
60 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
5 с.л. брашно
4 яйца
на вкус: оцет, черен пипер, червен пипер, сол
Приготвяне:
Задушете наситнени пера от лук в тиган с малко зехтин. Добавете спанак, лапад, предварително накисната в гореща вода коприва, черен пипер и сол. Сварете картофи в тенджера на котлона, пасирайте ги, добавете малко масло, прясно мляко и задушените спанак, коприва, лапад и лук. Потопете стръкчета коприва в студена вода, оваляйте в брашно и ги изпържете в предварително сгорещено олио. След това ги отцедете от мазнината върху хартия. Във вряща вода на котлона сложете малко оцет и сол и забулете яйца. Наситнете листа от пресен киселец. Сервирайте супата със забулено яйце отгоре, червен пипер, наситнения киселец и изпържената коприва.
Миш-маш палачинка
Продукти:
8 яйца
200 г извара
100 г кашкавал
50 мл прясно мляко
2 червени печени пиперки
50 г масло
2 глави червен лук
щипка кафява захар
сол и червен пипер на вкус
магданоз по желание
Приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци и го карамелизирайте в тиган с малко масло и кафява захар. В купа семесете яйцата, изварата, прясното мляко, нарязан магданоз, печените чушки, червен пипер и сол. Пасирайте всички продукти. Добавете олио и пак пасирайте. Намажете голям тиган с равно дъно с масло. Изсипете в него сместа на тънък слой и разпределете по дъното, за да стане като палачинка. Когато е почти стегнала, изсипете лука и настържете кашкавал. Покрийте с капак и оставете за няколко минути да се задуши. Когато е готова, прехвърлете върху алуминиево фолио, за да я навиете по-лесно. Навийте на руло и я оставете за 10 минути във фурната. Това предястие по принцип се яде студено, но ако нямате търпение, може и топло.
Яйца на пара с чеснови крутони
Продукти:
4 яйца
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
200 г спанак
2 ч.л. светъл соев сос
щипка бял или черен пипер
1-2 с.л. олио
1-2 люти чушки, червени
за поръсване пресен кориандър или магданоз
За крутоните:
половин черен хляб
50 г масло
3-4 скилидки чесън
Приготвяне:
Сложете пресен лук, пресен чесън и спанак да омекнат на пара. Разбийте яйцата в купа. Добавете малко вода, соевия сос, пипера и наситнени пресния лук, чесъна, спанака, кориандъра и лютата чушка. Намачкайте скилидките чесън и ги смесете заедно с разтопеното масло. Добавете половината от маслото с чесън към яйцата. Разбъркайте. Разпределете сместа в 4 огнеопорни купички, подредете ги в решетката за пара и я затворете. Варете около 13-15 мин или докато яйцата станат готови.
За да направите крутоните, нарежете хляба на по-едри парчета. Намажете ги с разтопеното масло с чесън, подредете ги върху хартия за печене и ги запечете във фурната до хрупкаво. Сервирайте яйцата топли, заедно с крутоните.