0

С толкова години на екрана и безчет предавания, Ути Бъчваров си остава истински класик в кулинарните тв рубрики у нас. Ето и няколко класики от пребогатата му тв кариера. Както се казва – а накрая и наздраве! Още на bnt.bg и uti.bg.

Панирани тиквички с меден сос

Продукти:

1 кг тиквички

1/2 ч.л. сол

150 г брашно

1 ч.л. сода за хляб

150 мл прясно мляко

2 яйца

олио за пърженето

За соса:

50 г мед

2-3 с.л. оцет

1 връзка пресен чесън

1 връзка пресен копър

половин връзка прясна мента

1 с.л. сусам

2 яйца

Приготвяне:

Нарежете тиквичките на кръгчета. Оставете да се отцедят от водата. В купа смесете сухите съставки за панировката - брашното, содата и солта. Разбийте отделно яйцата и млякото и ги добавете в купата с брашното, като бъркате постоянно до получаване на гъста каша. Потапяйте тиквичките в панировката и ги изпържете в загрятото олио от всяка страна. Отцедете ги върху домакинска хартия. Направете соса, като сложите в тиган оцетът да заври, добавете меда, наситнения пресен чесън и сусам. Изсипете соса в купа и я увийте с фолио, за да омекне чесъна и да не е толкова активен. Наситнете пресния копър и мента ,намачкайте сварените яйца, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте всичко. Сервирайте тивкичките в чиния, залеете ги със соса и поръсете при сервиране с прясната мента и копър и настърганите варени яйца.

Зелена супа със забулени яйца

Продукти:

Всякакви зелении, каквито имате под ръка: коприва, спанак, лапад, киселец

2 картофа

1 връзка пресен лук

60 г масло

1 ч.ч. прясно мляко

5 с.л. брашно

4 яйца

на вкус: оцет, черен пипер, червен пипер, сол

Приготвяне:

Задушете наситнени пера от лук в тиган с малко зехтин. Добавете спанак, лапад, предварително накисната в гореща вода коприва, черен пипер и сол. Сварете картофи в тенджера на котлона, пасирайте ги, добавете малко масло, прясно мляко и задушените спанак, коприва, лапад и лук. Потопете стръкчета коприва в студена вода, оваляйте в брашно и ги изпържете в предварително сгорещено олио. След това ги отцедете от мазнината върху хартия. Във вряща вода на котлона сложете малко оцет и сол и забулете яйца. Наситнете листа от пресен киселец. Сервирайте супата със забулено яйце отгоре, червен пипер, наситнения киселец и изпържената коприва.

Миш-маш палачинка

Продукти:

8 яйца

200 г извара

100 г кашкавал

50 мл прясно мляко

2 червени печени пиперки

50 г масло

2 глави червен лук

щипка кафява захар

сол и червен пипер на вкус

магданоз по желание

Приготвяне:

Нарежете лука на полумесеци и го карамелизирайте в тиган с малко масло и кафява захар. В купа семесете яйцата, изварата, прясното мляко, нарязан магданоз, печените чушки, червен пипер и сол. Пасирайте всички продукти. Добавете олио и пак пасирайте. Намажете голям тиган с равно дъно с масло. Изсипете в него сместа на тънък слой и разпределете по дъното, за да стане като палачинка. Когато е почти стегнала, изсипете лука и настържете кашкавал. Покрийте с капак и оставете за няколко минути да се задуши. Когато е готова, прехвърлете върху алуминиево фолио, за да я навиете по-лесно. Навийте на руло и я оставете за 10 минути във фурната. Това предястие по принцип се яде студено, но ако нямате търпение, може и топло.

Яйца на пара с чеснови крутони

Продукти:

4 яйца

1 връзка пресен лук

1 връзка пресен чесън

200 г спанак

2 ч.л. светъл соев сос

щипка бял или черен пипер

1-2 с.л. олио

1-2 люти чушки, червени

за поръсване пресен кориандър или магданоз

За крутоните:

половин черен хляб

50 г масло

3-4 скилидки чесън

Приготвяне:

Сложете пресен лук, пресен чесън и спанак да омекнат на пара. Разбийте яйцата в купа. Добавете малко вода, соевия сос, пипера и наситнени пресния лук, чесъна, спанака, кориандъра и лютата чушка. Намачкайте скилидките чесън и ги смесете заедно с разтопеното масло. Добавете половината от маслото с чесън към яйцата. Разбъркайте. Разпределете сместа в 4 огнеопорни купички, подредете ги в решетката за пара и я затворете. Варете около 13-15 мин или докато яйцата станат готови.

За да направите крутоните, нарежете хляба на по-едри парчета. Намажете ги с разтопеното масло с чесън, подредете ги върху хартия за печене и ги запечете във фурната до хрупкаво. Сервирайте яйцата топли, заедно с крутоните.