0

П оклади, Сирини заговезни, Сирница, Прошка – много имена на един празник, който се чества седем недели преди Великден. Народното поверие повелява на този празник да се прави баница с яйца и сирене, да се меси погача и да се отива при по-възрастните и да се иска прошка.

Яде се халва, в някои райони тя трябва задължително да е бяла, в други се предпочита тахан. Учените извеждат корените на празника още от най-древни времена и го свързват с края на зимата и настъпването на пролетта. Сядало се е на земята, върху слама, хапвало се е баница, пиело се е айрян или се е кусало кисело мляко.

Провесван е конец или канап от тавана и на него се е поставяло яйце и децата са правели хамкане – без ръце, само с уста, трябвало да задържат яйцето, което се върти в кръг по часовниковата стрелка. Това е поверие за здраве.

В двора се палел огън, който да изгори лошотията на миналото и да освети идването на доброто и новото. Освен духовни измерения Поклади има и кулинарни – много сирене, яйца, никакво месо или пък риба. Великолепни идеи какво и как можем да направим, намираме на matekitchen.com.

Ето само частица от тях.

matekitchen.com

Баница

Продукти: 1 пакет кори за баница; 100 г масло; 300 г сирене; 50 мл газирана вода; 4 яйца; 1/2 кофичка кисело мляко; 1 с.л. олио;

Приготвяне: Разбийте яйцата със сиренето и киселото мляко. Разтопете маслото. Разстелете две кори, полейте ги с разтопеното масло, сложете част от плънката и завийте на руло. Поставете в намазана с олио кръгла тава и процедирайте по същия начин с останалите кори и плънка. Полейте баницата с останалото разтопено масло, напръскайте с газирана вода и печете на 180 градуса докато се зачерви. Сервирайте, докато е топла, с кисело мляко или айран.

matekitchen.com

Мекици от извара

Продукти: 500 г извара; 2 яйца; 6 с.л. брашно; 2 с.л. захар; 5 с.л. олио;

Приготвяне: Поставете изварата в тенджера и я намачкайте с вилица, за да не останат големи бучки в нея. Добавете яйцето и захарта и разбъркайте. Изсипете 5 пълни супени лъжици брашно в изварата и разбъркайте добре. Можете да добавите още малко брашно, за да станат по-плътни. Или можете да добавите по-малко брашно и тогава мекиците ще станат по-меки. В резултат на това трябва да получите хомогенна маса, от която можете да оформите мекиците. В тиган сипете олио. Поръсете малко брашно върху чиния. Оформете няколко малки топчета от получената извара и ги поставете върху чиния. По-добре е да правите 4-5 топки наведнъж - толкова, колкото ще се поберат в тигана едновременно. След това едно по едно оваляйте топчетата с извара в брашно, изравнете ги на малки питки (не трябва да са прекалено тънки) и ги сложете в тигана. Запържете за 1-2 минути до златисто кафяво. След това ги обърнете на другата страна и също запържете до златисто кафяво. Повторете, докато сместа ви свърши и сервирайте.

matekitchen.com

Содени питки

Продукти: 2 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. кисело мляко; 200 г сирене; 40 мл олио; 1/2 ч.л. сол; 1/2 ч.л. сода бикарбонат; 1 ч.л. захар;

Приготвяне: Сипете млякото в купа и го разбийте със солта, захарта и содата. Щом млякото шупне, добавете в купата олиото, начупеното на парчета сирене и брашното и омесете меко тесто. Покрийте го и го оставете за половин час на топло да си почине. Разделете тестото на 4 части и оформете питки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете на 180 градуса за около 20-25 минути.

matekitchen.com

Пухкава пита

Продукти: 1 кг брашно; 2 яйца; 1 щипка сол; 1 пакетче суха мая, 10 г; 450 г сирене; 125 г масло; 500 мл хладка вода или прясно мляко;

Приготвяне: Разбъркайте маята с част от водата. Прибавете едно яйце, солта и брашното на части. Замесете меко тесто. След като се събере на топка, го ударете 50 пъти в масата. Разделете тестото на 3 топки. Разточете всяка от тях на кръгла кора с диаметър 30-40 см. Намажете първата кора с масло, отгоре поръсете с 1/3 от сиренето и сложете втората кора. Нея също намажете с масло, поръсете с натрошено сирене и покрийте с третата кора. Нея също намажете с масло и поръсете със сирене. Получената обща кора навийте на руло, усучете и издърпайте толкова, че като се навие, да покрие дъното на тавата, която предварително сте подготвили и покрили с хартия за печене. Покрийте питката и я оставете да втаса на топло за около час. След като втаса, я намажете отгоре с разбит жълтък и я изпечете на 170 градуса за около 40 минути или до готовност.

matekitchen.com

Печен лимонов чийзкейк

Продукти: 3 яйца; 400 г крема сирене; 100 г масло; 1 лимон; 5 с.л. захар; 2 пакет чаени бисквити; 1/2 бурканче ягодов или друг конфитюр;

Приготвяне: Натрошете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло. Получената смес разпределете по дъното и стените на кръгла тава с диаметър 25 см и приберете в хладилника. Пригответе крема, като разбиете заедно яйцата, сиренето крема, захарта, кората и сока от лимона. Изсипете крема върху вече стегналия блат и печете на 180 градуса за около 30 минути. След като чийзкейкът изстине, го намажете със сладко по ваш избор.

matekitchen.com

Яйца с кашкавал на фурна

Продукти: 10 яйца; 200 г сирене; 200 г кашкавал; 1 ч.л. чубрица; 1 ч.л. сминдух; 3 стръка магданоз;

Приготвяне: Разбийте яйцата с натрошеното сирене, настъргания кашкавал, чубрицата, сминдуха и нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте добре, изсипете в намазана тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато ястието се издуе и зачерви отгоре, го извадете, нарежете на парчета и сервирайте топло.

matekitchen.com

Спаначен пай

Продукти: За тестото: 300 г брашно; 150 мл прясно мляко; 1 яйце; 2 с.л. олио; 1 ч.л. сол; 1 пакетче суха мая, 7 г; За плънката: 300 г спанак; 200 г кисело мляко; 150 г синьо сирене; 50 мл зехтин; 5 яйца; 1/2 връзка зелен лук; 2 скилидки чесън; сол на вкус; черен пипер на вкус;

Приготвяне: За тестото пресейте брашното, направете кладенче и сложете вътре маята, яйцето, олиото, солта и млякото и замесете гладко и еластично тесто. Покрийте го с влажна кърпа и оставете да втаса. Докато тестото втасва, пригответе спаначената плънка. За плънката загрейте зехтина в дълбок съд и сложете нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Добавете изчистения и измит спанак и оставете за няколко минути да се задуши. Посолете леко, поръсете с черен пипер и оттеглете от котлона да се охлади. Разбийте яйцата с киселото мляко и добавете настърганото синьо сирене, разбъркайте и сипете изстиналия и отцеден спанак. От втасалото вече тесто оформете кора с дебелина около 5 мм, постелете я в намазнена кръгла тава с незалепващо покритие, като покриете и стените на тавата. Изсипете вътре плънката. От останалото тесто направете геврек с неправилна форма и го поставете отгоре. Печете в загрята на 180 градуса докато тестото придобие златист цвят, а плънката се запече.

matekitchen.com

Кюфтета с мента

Продукти: 1 кг крема сирене; 4 яйца + 1 жълтък; 5 с.л. галета; 2 стръка прясна мента; 2 с.л. зехтин; сол на вкус; черен пипер на вкус;

Приготвяне: Намачкайте сиренето в купа, поръсете със сол и черен пипер и добавете разбитите яйца и накълцаната мента. Разбъркайте и започнете да добавяте галетата. Трябва да се получи хомогенна смес, която може да се оформи и не се лепи по ръцете. Оформете кюфтета и ги подредете в намазнена тава. Намажете ги отгоре със зехтин и разбит жълтък и ги печете на 200 градуса докато почервенеят. Ако искате можете да ги изпържите. Тогава стават още по-вкусни. Сервирайте ги студени, подредени върху кръгчета домат.