Н яколко идеи от различни части на света за запеканки намираме на gotvetesmen.com.
Картофи, тиквички и гъби
Необходими продукти:
- 300 г гъби печурки
- 2 с.л. масло
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
- 1 кг тиквички
- 1 кг картофи
- 300 г сирене
- 3-4 скилидки чесън
- 200 г кашкавал
- 1/2 връзка копър
Начин на приготвяне:
Задушете гъбите в маслото със солта и черния пипер. Нарежете тиквичките и картофите на кръгчета. В тавичка, намазана с малко мазнина, сложете на редове последователно картофи, тиквички, гъби, сирене и чесън на парченца. Посолете първите два реда от картофи и тиквички. Повторете редовете, като завършите с картофи или тиквички. Сипете малко вода или бульон - около 150 мл. Печете 40-50 минути във фурна с температура 180 градуса. Щом продуктите омекнат и хубаво се запекат, наръсете отгоре с наситнения копър и настъргания кашкавал и върнете ястието във фурната само колкото да се стопи кашкавалът. Поднесете с кисело мляко с чесън. Ястието може да се яде и студено, но топло е по-вкусно.
Печени картофи с мед
Необходими продукти:
- 3-4 картофа
- 2-3 с.л. мед
- 50 мл олио или зехтин
- 2-3 ч.л. ароматни треви (ароматни треви са розмарин, градински чай, босилек, кимион, магданоз и мащерка) - ако нямате пресни ароматни треви, заменете ги с 1 ч.л. суха смес
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- галета
Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на 8 части. Олиото (зехтинът) се смесва с мед и се излива в тавичка за печене. Поръсват се отгоре подправките. Картофите се поставят отгоре и се разбъркват добре, за да може всеки картоф да попие от сместа. Фурната се загрява на 200 градуса. Картофите се пекат 40-50 минути. Накрая печените картофи с мед могат да бъдат поръсени с галета, която е смесена с червен пипер.
Пилешки хапки с гъби, моркови и кашкавал
Необходими продукти:
- 1 пилешка пеперуда
- 2 морков
- 300 г гъби
- 200 г кашкавал
- 50 г чисто масло
- чубрица
- риган
- мащерка
- черен пипер
- сол
Приготвяне:
Нарязваме пилешкото на хапки, омесваме го с подправките и оставяме да престои. Може да сложим и малко вино, за да стане по-крехко месото. Нарязваме гъбите на филийки и морковите на кръгчета и ги запържваме с малко сол и черен пипер. След като са готови, ги изваждаме и поставяме в тавичка. Запържваме пилешкото месо. След като и то е готово, го слагаме при гъбите и морковите в тавичката. Слагаме маслото нарязано на кубчета и разбъркваме. Поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме.
Картофи с корнфлейкс
Необходими продукти:
- 3 варени картофа
- 100 г заквасена сметана
- 50 мл пилешки бульон
- 80 г кашкавал, настърган на ситно ренде
- 1/2 глава кромид лук
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. масло
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
За поръсване:
- 1 ч.ч. корнфлейкс
- 3 с.л. разтопено масло
- сол на вкус
Приготвяне:
Настържете сварените картофи на едро ренде и ги поставете в голяма купа. В подходящ съд смесете сметаната, горчицата, кашкавала, маслото, бульона, ситно нарязания кромид и подправките и сложете на тих огън за около 10 минути (кашкавалът не трябва да се стопява). Изсипете топлата смес върху картофите и разбъркайте добре. Така приготвената смес сипете в съд за печене. Отгоре наръсете на равен пласт корнфлейкса, предварително смесен с маслото и солта. Изпечете във фурна, загрята на 180 градуса, за около 30 минути.